Usvajanje proračuna

Nikšić o proračunu - netko radi za građane, a netko za svoje interese

Nermin Nikšić je zahvalanšto su pojedinci ''pokazali svoje pravo lice jer su tako demonstrirali spremnosti da svojim blokadama pokušaju proizvesti kaos u BiH"
Vijesti / Politika | 25. 01. 2024. u 10:55 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jučerašnja podrška proračunu na zasjedanju Zastupničkog doma dobar je putokaz za funkcioniranje institucija u Federaciji i nada da se možda možemo odmaći od populističkog djelovanja od kojeg nitko nema koristi – poručio je danas premijer Federacije BiH, nakon što je sinoć Zastupnički dom Federalnog parlamenta podržao Prijedlog proračuna FBiH za 2024. godinu.

Nikšić navodi da mu je žao što jučer nije ''iz poznatih razloga'' prisustvovao sjednici Zastupničkog doma, pa nije bio u prilici da se osobno zahvali zastupnicama i zastupnicima koji su po hitnoj proceduri izglasali proračun FBiH za ovu godinu.

Interes građana ispred kratkoročnog interesa

''Pratio sam, naravno, sjednicu i želim se javno zahvaliti svim zastupnicima, njih 60, koji su glasali i podržali proračun. Posebno mi je drago da se pokazalo kako i u opoziciji, a iz rezultata glasovanja je jasno da je i dio njih glasovalo ZA, ima dovoljno odgovornih, savjesnih i konstruktivnih zastupnika spremnih da interes građana stavi ispred uskih kratkoročnih interesa i politikantskih kalkulacija kako treba sve blokirati zato što oni više nisu dio vlasti. Broj glasova ZA poslao je još jednom jasnu poruku da možemo sami donositi odluke bitne za naše građane'', ocijenio je Nikšić u svom postu na društvenim mrežama.

Kako je naveo, ima i onih drugih kojima se također zahvaljuje "što su pokazali svoje pravo lice jer su tako sami demonstrirali izostanak odgovornosti i spremnosti da svojim blokadama pokušaju proizvesti kaos u BiH". Na svu sreću, kaže, ostali su u manjini.

Očekuje se potvrda

''I proračun i deblokada radnih tijela Parlamenta također su velike poruke onima koji misle da politikom ucjena mogu nešto postići. Danas očekujemo da delegatkinje i delegati u Domu naroda potvrde proračun na svojoj sjednici kako bi svi zajedno krenuli u realizaciju proračunom planiranih aktivnosti'', poručio je Nikšić.

Zastupnički dom Federalnog parlamenta prihvatio je sinoć na sjednici većinom glasova Prijedlog proračuna FBiH za 2024. godinu.

Ovogodišnji proračun je Federalna vlada predložila u iznosu od 7.474.800.209 KM, najvećem dosad i za pola milijarde KM većem u odnosu na prošlogodišnji proračun.

Da bi stupio na snagu, neophodna je i podrška Doma naroda, čija sjednica je sazvana za danas.

Podsjetimo, oporba je zamjerala predlagaču što je proračun predložen po hitnom postupku. Navodi da nije bilo dovoljno vremena za analizu budući da je proračunki akt dostavljen zastupnicima samo 24 sata prije ove sjednice.

Meidji su izvijesitli kako se na sjednici razvila žustra rasprava jer su predstavnici SDA tražili da se povuče proračun s dnevnog reda. A zanimljivo je da su proračun podržali SBiH i NES zbog čega su optuženi za 'izdaju'.

Zanimljivo je međutim da su stranke Trojke i HDZ jučer na sjednici imali 49 zastupnika, jer dva nisu došla iz zdravstvenih razloga.

Odakle onda 60 glasova 'za'?

Zastupnici NES-a kao i SBiH-a rekli da će podržati proračun što su i uradili. Osim SBiH-ovog Harisa Silajdžića. Ali, s njihovim 'rukama' brojka dolazi do 56 glasova 'za'. Prema informacijama Raporta, preostala četiri glasa dali su zastupnici SDA.

No nije bilo pojedinačnog glasovanja na kojem bi se vidjelo tko je točno glasovao za proračun.

 

Kopirati
Drag cursor here to close