Najavljeni amandmani

Rasprava o proračunu - Oporba zamjera hitni postupak

Oporba zamjera predlagaču što je proračun predložen po hitnom postupku. Navodi da nije bilo dovoljno vremena za analizu budući da je proračunki akt dostavljen zastupnicima samo 24 sata prije ove sjednice.
Vijesti / Flash | 24. 01. 2024. u 20:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, u tijeku je zastupnička rasprava o Prijedlogu proračuna FBiH za 2024. godinu.

Oporba zamjera predlagaču što je proračun predložen po hitnom postupku. Navodi da nije bilo dovoljno vremena za analizu budući da je proračunki akt dostavljen zastupnicima samo 24 sata prije ove sjednice.

Najavljeni amandmani

Parlamentarna većina, pak, ističe da je predloženi proračun kvalitetan i da predlagač, Vlada FBiH, prvi put uvodi i neke stavke kojih nije bilo u proračunima Federacije prethodnih godina poput iznosa čija namjena je na tragu podrške pronatalitetnoj politici u Federaciji.

Pojedinci iz redova parlamentarne većine izražavaju zadovoljstvo predloženim transferom za znanstvena istraživanja, čemu nije posvećivano dovoljno pažnje prije, kako su rekli.

Pojedini zastupnici su najavili amandmane na tekst proračuna.

Federalni ministar financija Toni Kraljević tijekom dana je izjavio novinarima da je predloženi budžetski iznos od 7.474.800.209 KM najveći dosad u Federaciji i za pola milijarde KM veći u odnosu na prošlogodišnji.

''Prvi put su izdvojena sredstva za novorođenčad u Federaciji. To je novi transfer Federalnog ministarstva rada i socijalne politike u ukupnom iznosu od 16 milijuna KM, koji se odnosi na jednokratnu novčanu pomoć za svako novorođeno dijete. Nadamo se da će u narednim godinama ova cifra imati trend rasta'' – rekao je Kraljević.

Usklađivanje mirovina

U stavci predviđenoj za Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, deset milijuna KM namijenjeno je za pomoć parovima bez djece za postupke biomedicinski potpomognute oplodnje.

Po ministrovim riječima, predviđeno je više novca i za usklađivanje mirovoina u Federaciji u skladu sa zakonskim propisima.

''Naknade za boračke kategorije, po različitim osnovama su uvećane za 9,6 milijuna KM, kao i za neratne invalide, civilne žrtve rata, za projekte namijenjene ovim kategorijama, tako da je za ove kategorije ukupni rast izdvajanja 57,7 milijuna KM'' – istaknuo je Kraljević.

Kreditna linija putem Razvojne banke uvećana je za pet milijuna KM za podršku stambenom zbrinjavanju mladih te sad ukupno iznosi 20 milijuna KM.

Transferi

U oblasti poduzetništva, ministar napominje da su u parlamentarnoj proceduri dva zakona - o poduzetničkoj infrastrukturi i o poticaju razvoju male privrede. Te dvije stavke su značajno uvećane, za 18,4 milijuna KM, čime će biti značajno povećana konkurentnost obrta u FBiH te malih i srednjih poduzeća.

''Kapitalni transferi prema općinama, gradovima i lokalnim zajednicama su uvećani za 50 milijuna KM. To je ujedno prilika da se za značajan dio infrastrukturnih projekata jedinica lokalne samouprave osiguraju i dodatni izvori finansiranja. Za izgradnju sportske infrastrukture planirali smo 18 milijuna KM i sve jedinice lokalne samouprave imat će pojednako prava aplicirati za ta sredstva kada bude objavljen javni poziv'' – naveo je Kraljević.

Za Fond solidarnosti, kako je kazao ministar, planirano je 50 milijuna KM. To je dosad najveći iznos za ovaj fond, uvećan u odnosu na prošlogodišnje izdvajanje za 16,5 milijuna KM.

Transferi za podršku poljoprivredi su povećani za 11 milijuna KM u odnosu na 2023.

Ukupni transferi Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije veći su za 13,2 milijuna KM, kao i tekući transferi Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta za 18,4 milijuna KM, obrazložio je ministar Kraljević.

Raport: Proračun će podržati i dio oporbe - SBiH i NES

SDA-ovci su na sjednici tražili da se povuče proračun s dnevnom reda. Mirsad Zaimović je kazao kako nisu imali vremena razmatriti proračun koji je najkompleksniji dokument, piše Raport.

"Ovo je neviđeno u praksi parlamenta. Neke stvari se kriju od javnosti i zastupnika. Mi ćemo u periodu koji slijedi otkriti šta je to. Nedopustivo je da se na ovakav način pristupa najbitnijem dokumentu koji se usvaja", rekao je Zaimović.

"Manje smo mi bitni, bitno je to da građani nisu imali priliku ni da vide proračun. On je nama podmetnut 5 do 12", dodao je ovaj zastupnik SDA.

No, zanimljivo je da će, kako je Raport i najavio, proračun podržati i dio oporbe - SBiH i NES.

Admir Čavalić (SBiH) je to potvrdio.

"Bitni su građani ovdje koji su punili budžet i napunili ga s pola milijarde više nego prošle godine. Mi ćemo podržati budžet jer smo konstruktivna opozicija", naveo je Čavalić.

"Mi tražimo da Vlada FBiH bude pravedna i transparentna u izvršenju budžeta".

NES-ov Irfan Durić kazao je da će i ova stranka podržati proračun.

"Mi želimo da FBiH funkcionira i da korisnici nisu taoci. Pozivamo Nikšića da kroz proračun za 2024. godinu bude pravedan prema svima. Svjedoci smo da je u posljednjem periodu ta pravednost izostavljena. Želimo pokazati i javnosti da NES i SBiH svojim politikama želi osigurati pravedan i socijalan život građana", naveo je Durić.

On je kazao da je proračun takav da će se moći djelovati na izvršenje.

"To nam daje nadu da će biti transparentno i ovo je jedna novina", rekao je Durić.

Kopirati
Drag cursor here to close