Poruka iz Bruxellesa

Reakcije na otvaranje pregovora sa EU: ''Ljudima smo vratili nadu da je u BiH život moguć''

Ističe da će sigurno biti dodatnih zahtjeva i uvjeta od EU, ali i da oni ne traže ništa što BiH sama ne mora i ne treba.
Vijesti / Politika | 21. 03. 2024. u 21:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Europsko vijeće usvojilo odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom (BiH) oglasio se premijer Federacije BiH i lider SDP-a Nermin Nikšić.

Podsjetio je da je EU našoj zemlji u prosincu 2022. godine dodijelila status kandidata.

"Ljudi su nam dali još jednu priliku. U proteklih 15 mjeseci uspjeli smo napraviti sljedeći korak i dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU. Nakon godina zastoja, napokon smo se pomaknuli naprijed i iskoristili pruženu ruku koju nam je tada EU dala", rekao je Nikšić.

Dodao je da je ova odluka od velikog značaja za sve građane.

"Neću kriti koliko sam ponosan i zahvalan svim partnerima za sve što smo postigli u ovako kratkom razdoblju. Zahvalan sam svakoj zastupnici i zastupniku iz većine, ali i opozicije koji su svojim glasom podržali ispunjavanje naših obveza. Ovo je rezultat zajedničkog rada i truda, kako po pitanju usvajanja zakona tako i lobiranja, ali i zalaganja brojnih prijatelja BiH, diplomata država članica EU. Njima, diplomatama, dokazanim prijateljima BiH posebno se zahvaljujem na ustrajnoj i nepokolebljivoj podršci", naveo je Nikšić.

Pred koalicijskim partnerima je težak zadatak te slijedi dogovaranje zakona oko kojih ne postoji suglasnost i koji su bili uzrok višegodišnjih opstrukcija.

"Nadam se da će i ovaj poticaj od EU dodatno relaksirati naše odnose i omogućiti brže usvajanje zakona prema europskim demokratskim standardima. Za prvu godinu dana smo uspjeli usvojiti zakone oko kojih su se godinama prelamala koplja. Pokazali smo da upornim razgovorom možemo svladati i najteže prepreke. Tako ćemo i nastaviti", kaže Nikšić.

Ističe da će sigurno biti dodatnih zahtjeva i uvjeta od EU, ali i da oni ne traže ništa što BiH sama ne mora i ne treba.

"Stvaranje ambijenta koji će omogućiti politički i ekonomski rast i razvoj Bosne i Hercegovinen naša je cilj. Do tog cilja ćemo uz savjetodavnu i financijsku pomoć EU doći brže i lakše. Meni je posebno važno to što smo politikom razgovora umjesto svađa, ljudima vratili nadu da je u BiH moguć, ne suživot, već život. Drugačijim pristupom smo u dobroj mjeri spustili nacionalne tenzije, a natjecanje između entiteta, županija i općina smo sa borbe oko toga tko će koga više uvrijediti, prebacili na borbu oko toga tko će uraditi više za građane. Osnažujemo pravnu državu kako niko ne bi bio iznad zakona, jačamo ekonomiju kako niko ne bi morao napuštati BiH 'trbuhom za kruhom', nudimo veću sigurnost kako bismo ljudima, skoro trideset godina nakon rata, napokon osigurali normalan život i omogućili im da predahnu od sukoba i straha", zaključio je Nikšić.

Komšić: Odlična vijest

I član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić oglasio se povodom odluke Europskog vijeća da da zeleno svjetlo za otvaranje pregovora Bosni i Hercegovini.

"Današnja odluka Europske komisije za otvaranje EU pregovora sa Bosnom i Hercegovinom je odlična vijest za našu zemlju. Hvala Europskoj komisiji i zemljama članicama Europske unije što su prepoznale važnost trenutka za Bosnu i Hercegovinu, Zapadni Balkan i Europu", kazao je Komšić.

Dodao je da su svjesni da nas čeka ogroman posao i kako stvari stoje da više neće bit popuštanja i zaklanjanja iza trenutne geopolitičke situacije na europskom kontinentu.

"U svakom slučaju ovo je važan trenutak za bosanskohercegovački put ka Europskoj uniji", rekao je Komšić.

Magazinović: Lijepo je vidjeti da se političari natječu u zaslugama za EU put

Šef Kluba Socijaldemokratske partije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović, komentirajući današnji usuglašeni stav Europskog vijeća, ocijenio da je ovo veliki dan za Bosnu i Hercegovinu.

"Napravljen je ogroman korak naprijed. Zašto to nije moglo ranije je legitmno pitanje od čijeg odgovora nemamo koristi. Važno je da smo ostvarili napredak i da je to jasno prepoznato, rečeno i nagrađeno", rekao je Magazinović.

Prema njegovim riječima, lijepo je vidjeti da se političari natječu u zaslugama za napredak prema EU, kako oni koji sudjeluju u vlasti, tako i opozicija koja smatra da je potaknula vlast da usvoji neke zakone.

"Mnogo je to ljepše nego da se natječu u međusobnim optužbama nerijetko koristeći govor mržnje. Pozivam sve da se nastavimo natjecati u aktivnostima koje će nas dodatno približiti Europskoj Uniji, ali da to radimo mnogo više djelima nego riječima", kazao je Magazinović.

Međutim, upozorio je da je ogroman posao i dug put pred nama.

"Taj put, kao i svaki drugi počinje prvim korakom u kojim danas treba da budemo zadovoljni, svi zajedno. Već sutra trebamo nastaviti raditi kako bi Bosna i Hercegovina svojim ljudima ponudila mnogo više od onoga što imaju danas", zaključio je Magazinović.

Krišto: Zahvalna sam

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zahvalila je Europskome vijeću na odluci o otvaranju pregovora s BiH kazavši kako je to nagrada za napredak vlasti.

''U ime Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, kao i u svoje osobno ime, iskreno zahvaljujem Europskome vijeću i predsjedniku Charles Michelu na večerašnjoj odluci o otvaranju pristupnih pregovora BiH za pristupanje Europskoj uniji'', napisala je Krišto na svome X profilu.

Dodala je kako su vlasti BiH odlučne nastaviti reforme.

''Zajednički rad i trud rezultirali su postizanjem potrebne razine usklađenosti sa zahtjevima i kriterijima. Ostajemo čvrsto odlučni nastaviti rad koji će rezultirati daljnjim napretkom i razvojem BiH'', navela je Krišto.

Michel: Vaše je mjesto u europskoj obitelji

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel poručio je da je Bosni i Hercegovini mjesto u europskoj obitelji.

''Europsko vijeće je upravo odlučilo otvoriti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom. Čestitamo! Vaše je mjesto u našoj europskoj obitelji'', napisao je Michel.

Kako je dodao, današnja odluka ključni je korak naprijed na putu Bosne i Hercegovine u EU.

''Sada treba nastaviti naporan rad kako bi Bosna i Hercegovina postojano napredovala, kako vaš narod želi'', zaključio je.

Plenković: Uspjeli smo:

"Uspjeli smo! Na Europskom vijeću donijeli smo odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH. Ovo je povijesni dan za našu susjednu i prijateljsku BiH! Čestitke od srca", objavio je Plenković. 

"Nastavit ćemo pomagati BiH i štititi interese Hrvata kao konstitutivnog naroda", naglasio je u nastavku objave. 

Kopirati
Drag cursor here to close