Traže spas gospodarstva

Nezavisni blok uputio devet amandmana na ''Korona zakon''

Nezavisni blok je predložio da se sve mjere zakona primjenjuju i 180 dana po prekidu stanja prirodne nesreće.
Vijesti / Politika | 15. 04. 2020. u 13:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu Federacije Amer Obradović uputio je devet amandmana na Prijedlog zakona o ublažavanju ekonomskih posljedica, koji je u parlamentarnu proceduru uputila Vlada FBiH kao reakciju na negativne efekte pandemije COVID-19 na bh. ekonomiju.

"Kroz ovih devet amandmana želimo uraditi nadopunu rješenja koje već u sebi ima nekoliko dobrih prijedloga. Uvažavam dobru namjeru Vlade i premijera Novalića, ali mislim da i on treba ozbiljno razmotriti sve prijedloge opozicije, kako bi ovo stvarno bio prijedlog koji prelazi granice podjela u Parlamentu", kazao je Obradović.

Obradović je predložio da se sve mjere zakona primjenjuju i 180 dana po prekidu stanja prirodne nesreće.

"Zatražili smo da ostane otvoren prostor da se izuzetno pojedini izvršni, upravni, parnični i vanparnični postupci ne moraju obustaviti, kako bismo izbjegli da nas zakon tu blokira i napravimo medvjeđu uslugu gospodarstvu", dodaje Obradović.

Predložio je da se za svaki mjesec u kojem kvalificirane kompanije za subvencije uplati 50% minimalne plaće po radniku, a da je referentna točka opadanje prometa od 20% i više u odnosu na ostvareni promet u istom mjesecu 2019. godine.

"Zakon ne predviđa nikakvu sankciju za slučaj da poslodavac iskoristi subvenciju, a ne isplati radnika. Zato smo podnijeli amandman da subjekti koji su dobili subvenciju, ako ne izvrše isplatu minimalne plaće za mjesec za koji su ostvarili subvenciju u roku od 30 dana od primanja subvencije, gube pravo na subvenciju po ovom Zakonu", dodaje Obradović.

Obradović je predložio i da 2% Garancijskog fonda bude preusmjereno na podršku biznisima u povratničkim zajednicama u RS-u i Brčko distriktu.

"Vidjeli smo kako su prošli povratnici poslije poplava. Zato moramo osigurati da oni imaju određena zajamčena sredstva iz Fonda" zaključuje Obradović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close