Linija

Nešić uči Isaka zakonima

Ministar Nešić navodi da je ''organizacija policije u Bosni i Hercegovini urađena po modelu iz SAD-a''.
Vijesti / Politika | 15. 02. 2024. u 16:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Žao mi je što Ramo Isak nije pročitao Zakon o unutarnjim poslovima FBiH, čak ni njegov član 1'', komentar je ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića na tvrdnje ministra MUP-a FBiH Rame Isaka da "MUP FBiH može hapsiti i u Republici Srpskoj'', priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti.

Prelazak u drugi entitet

''Kolega Isak bi trebao znati da sudovi i tužiteljstva izdaju naredbe policijskim agencijama u skladu sa zakonskim nadležnostima tih agencija. Kao što policija iz Mostara nema zakonske ovlasti da regulira promet ili da provodi akcije u Sarajevu, tako su i entitetska ministarstva unutarnjih poslova nadležna isključivo na teritoriji jednog entiteta. Jedina policijska agencija koja ima nadležnost na teritoriji cijele BiH je SIPA. Tako kažu zakoni ove zemlje'' ističe ministar Nešić.

Kad bi malo poradio na svom stručnom znanju, poručuje Nešić, Isak bi se trebao podsjetiti i na reforme policije prije 15-ak godina.

''Tada je jedna od točaka diskusije bilo i to treba li policijskim agencijama jednog entiteta dozvoliti prelazak u drugi entitet, barem tamo gdje je teritorija isprepletena kao u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Odlučeno je da nema prelaska međuentitetske linije'', podsjeća Nešić.

Ministar Nešić navodi da je ''organizacija policije u Bosni i Hercegovini urađena po modelu iz SAD-a, gdje također policije saveznih država ne prelaze na teritoriju druge države''.

Kalifornija

''Kada kalifornijska policija juri nekog kriminalca koji bježi u Arizonu ili Nevadu, to radi samo do granice, a onda potjeru nastavlja policija Arizone ili Nevade. Prije nego što medijski 'sve pohapsi', Isak bi trebao pročitati Zakon o unutarnjim poslovima FBiH, da ne derogira poziciju ministra. Umjesto populističkih izjava, pametnije bi mu bilo da se pozabavi propisima za reviziju dozvola za oružje i da se pozabavi obveznim liječničkim pregledima policajaca'', rekao je Nešić.   

Naime, ministar unutarnjih poslova FBiH Ramo Isak gostujući na televiziji N1 rekao je da federalna policija ne mora stati na međuentitetskoj liniji razgraničenja i da može djelovati i u Republici Srpskoj, ako za to dobije nalog Suda ili Tužiteljstva BiH.

''Sud i Tužiteljstvo određuju nadležnost, ne postoji entitetska linija. To je administrativna linija. Federalna policija uz nalog Suda ili Tužiteljstva može nastaviti raditi bilo gdje u BiH'', rekao je Isak za N1.

                        

Kopirati
Drag cursor here to close