Brojke

''Nema puno'' paradžemata u Mostaru

Vijesti / Politika | 19. 01. 2016. u 12:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''I na području Mostara postoji djelovanje tzv. 'paradžemata' koji ne djeluju u okviru Islamske zajednice'', potvrdio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Suljo Cikotić za Dnevni list.

No, kao ni za ranije upite portala Bljesak.info upućene mostarskom medžlisu, Cikotić nije želio govoriti o broju ''paradžemata''.

Samo je, navodi Dnevni list, rekao kako ih na području Mostara ''nema puno''.

Napomenuo je da je na području Mostara registrirano jedno udruženje u okviru koga se odvijaju privatne aktivnosti koje nisu u skladu sa zakonom.

''Mi imamo uputstvo Rijaseta Islamske zajednice i uradit ćemo sve što je potrebno da sačuvamo stabilnost Islamske zajednice i jedinstvo muslimana kroz svoju tradiciju i normativne akte, a poštujući zakone države'', rekao je Cikotić te dodao kako su djelomično započeti razgovori s predstavnicima ''paradžemata''.

''Vidjet ćemo šta će biti ishod razgovora'', rekao je Cikotić.

Iako nije želio govoriti o imenima, Dnevni list navodi kako je široj javnosti poznato da je na čelu ''paradžemata'' u Mostaru Dževad Gološ, koji već duže vrijeme drži vjerska predavanja i ima sve veći broj sljedbenika, iako je u kolovozu 2013. godine na izričit zahtjev reisa Huseina Kavazovića Gološevoj zakladi zabranjen rad.

Federalno ministarstvo pravosuđa izbrisalo je Gološev “Dar-l-Kur’an” iz Mostara iz registra. U svom zahtjevu, reis Kavazović je naveo kako ta zaklada ne ispunjava zakonom propisane uvjete za postojanje i rad i da u potpunosti krši Zakon o slobodi vjere.

Sam Gološ je u jednom tv intervjuu prošle godine kazao da se ne smatra vehabijom već sljedbenikom tradicionalnog islamskog učenja, koje se prakticiralo na ovim prostorima, kao i to da pretpostavlja da ga obavještajne službe BiH prate i prisluškuju.

''Reis Kavazović je reis Islamske zajednice BiH. Ja se osjećam, kao i svaki musliman s ovih prostora, dijelom Islamske zajednice. Ja ne mislim da reis mene osobno mrzi, niti ja mrzim njega. Postoje određene nesuglasice među nama, ali ćemo ih riješiti. Možda ja mislim da on nije dovoljno tradicionalan, a on misli da je nisam dovoljno tradicionalan. Možda na istu stvar gledamo s različitih aspekata. Postoje stvari oko kojih se razilazimo, ali mnogo je više stvari zajedničkih. Ne mislim da je to opasno po Bošnjake. Međutim, medijski napisi o nekoj nagloj pojavi vehabizma su opasni po Bošnjake. Nećemo dopustiti vanjskim čimbenicima da naprave podjelu među Bošnjacima'', kazao je Gološ. Potvrdio je da je boravio u Siriji, ali tvrdi da je tamo studirao, a ne ratovao.

Nedavno je, podsjećamo, Gološu stigla i prijetnja sljedbenika Islamske države.

Kopirati
Drag cursor here to close