Paradžemati

Ne zna se točan broj nelegalnih džemata na području Mostara

Vijesti / Politika | 14. 01. 2016. u 14:11 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Medžlis islamske zajednice Mostar nema podataka koliko džemata djeluje nelegalno u području njihove nadležnosti, potvrđeno je za Bljesak.info iz mostarskog Mežlisa na pitanje o paradžematima na koje je prije nekoliko dana upozorilo Vijeće muftija Islamske zajednice u BiH.

Potvrđeno nam je da je Medžlis zaprimio obavijest kojom se traži provjera nelegalnih džemata, ali da nemaju informacija koliko bi to zajednica moglo biti na ovome području.

Rijaset Islamske zajednice BiH potvrdio je pak za Bljesak.info kako ''ne raspolaže dodatnim informacijama u odnosu na detalje s kojima je javnost upoznata službenim priopćenjem''.

Naime, nakon odluke Vijeća muftija da svi glavni imami do kraja siječnja obave razgovore s organizatorima i predvodnicima paradžemata na području svojih medžlisa, objavljeno je kako se radi o 64 nelegalne zajednice.

Zamjenik reisu-l-uleme mr. Husein ef. Smajić rekao je kako je područje Zenice zatrpano nelegalnim zajednicama kao i područje Travničkog i Bihaćkog muftijstva, ali da je riječ i o zajednicama u drugim muftijstvima.

''Oni su našli zashodno da formiraju džemate i da ih predvode, da predvode džume, da uče djecu, da okupljaju džemate na dnevnim namazima, da klanjaju teravih-namaz, da održavaju predavanja'', rekao je te dodao kako prema Ustavu Islamske zajednice može biti oformljen džemat i u njemu može biti imam, hatib i mualim samo netko tko je na to mjesto postavljen po dekretu reisu-l-uleme.

Prema nalogu Vijeća imama glavni imami dužni su zatražiti od predvodnika nelegalnih džemata da najkasnije do kraja veljače 2016, prestanu s održavanjem i organiziranjem vjerskih aktivnosti u objektima koje koriste kao mesdžide, a koji nemaju odobrenje za rad nadležnog organa Islamske zajednice BiH.

Iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta priopćeno je kako Islamska zajednica u BiH ima ustavnu obvezu institucionalno organizirati vjerski život muslimana na području svoga djelovanja, ali da ''ne može biti odgovorna'' za djelovanje takvih zajednica.

''Kako Islamska zajednica do sada nije imala nikakav uvid u rad ovih samoorganiziranih grupa ne može snositi odgovornost za njihovo djelovanje'', naglašava se u priopćenju i dodaje kako u Islamskoj zajednici postoji dostatan broj džamija, medresa, fakulteta, knjižnica i drugih ustanova i institucija da zadovolje potrebe svih muslimana.

''Ukoliko neko od predstavnika ovih paradžemata ne prihvati zahtjev za njihovim gašenjem i zatvaranjem nelegalnih objekata, ostat će izvan pravnog okvira IZ u BiH i suočit će se sa svim posljedicama izvaninstitucionalnog djelovanja na vlastitu odgovornost'', ističe se u priopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta IZ u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close