Odluka SIP-a

Nema promjena biračkih popisa za Srebrenicu i Doboj

Bakalar je istaknuo kako SIP neće ništa mijenjati kada je riječ o biračkom popisu.
Vijesti / Politika | 09. 02. 2021. u 12:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH Željko Bakalar rekao je da će na ponovljenim izborima u Srebrenici i Doboju 21. veljače vrijediti isti birački popis kao i na lokalnim izborima 15. studenog.

"Prijave i odjave prebivališta su u Republici Srpskoj u ingerenciji Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske. Tamo se prijavljuje i odjavljuje prebivalište. Da li su ljudi prijavljivani i naknadno odjavljivani nije, uvjetno rečeno, u našoj nadležnosti", rekao je Bakalar za Srnu, komentirajući navode nekih medija u RS da je pred lokalne izbore 15. studenog prebivalište u Srebrenici prijavilo 940 novih stanovnika, dok su ga već od 15. do 30. studenog odjavila 202 Bošnjaka.

On je istaknuo da SIP dobija podatke o prebivalištima i biračkim popisima na temelju zahtjeva koji SIP uputi Agenciji za identificiranje dokumenata (IDEA) na određeni datum, prenosi Srna. 

Nema promjena

"Na temelju toga smo i kreirali birački popis za izbore koji su održani u Srebrenici i Doboju na dan 15. studenog. Znači, zaključili smo birački popis 45 dana prije održavanja izbora i, kako predviđa Izbornog zakona, kada se ponavljaju izbori, ide se sa istim kandidatima i popisima kandidata i s istim biračkim popisom koji je bio na datum kada su održani izbori koji su poništeni", pojasnio je Bakalar.

Bakalar je istaknuo kako SIP neće ništa mijenjati kada je riječ o biračkom popisu.

"To da li se netko odjavljivao ili prijavljivao, mi dobijemo podatke iz IDEA-e i na temelju toga su napravljeni izvodi iz biračkog popisa", ponovio je Bakalar.

Problem financija

Govoreći o financijskim sredstvima potrebnim za održavanje ponovljenih lokalnih izbora koja treba da se osiguraju iz budžeta Bosne i Hercegovine, Bakalar je naveo da su jučer ujutro dobili mišljenje Ministarstva financija i trezora u Vijeću ministara BiH.

"U tom mišljenju se navodi da se ne može koristiti, ono što je bio naš zahtjev, da se odobre sredstva iz tekuće rezerve jer su ona za prvi kvartal već raspoređena ili potrošena, ali su nas uputili da napravimo novi operativni plan za prvi kvartal kojim ćemo se pozvati na to da trebamo koristiti sredstva posebne namjene za lokalne izbore 2020. godine koji ima kontinuitet. To je zbog toga jer Ministarstvo tumači da je to nastavak izbornog procesa iz 2020. godine, što su u jednu ruku u pravu. Mi sa aspekta preuzimanja financijskih obveza morali smo imati mišljenje ili Ministarstva financija ili Vijeća ministara", kaže Bakalar.

On je istaknuo kako su nakon dobijanja mišljenja Ministarstva financija BiH pokrenuli aktivnosti tako da će sve fakture koje dobiju ispostavljati trezoru te izrazio nadu da neće biti problema u realizaciji ovog procesa.

"Jučer smo aktivirali postupak ponovnog tiskanja obrazaca, glasačkih listića i nadamo se da će danas ili sutra to ići u realizaciju i da ćemo imati sve spremno za izbore 21. veljače", kaže Bakalar.

Novi birački odbori

Na pitanje da li očekuje da će biti sve korektno kada je riječ o biračkim odborima i je li bilo primjedbi, Bakalar je rekao da će biti novi birački odbori.

"Vidjet ćemo, hoće li biti primjedbi. Mislim da će ih biti, bar prema ovome što nam dostavljaju čini mi se da je prilično šareno. Ali, to je moje mišljenje. Vidjet ćemo", istakao je Bakalar.

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) odlučilo je ponoviti 21. veljače lokalne izbore u Doboju i Srebrenici.

SIP BiH je 21. siječnja donio odluke o poništavanju izbora na 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta u odsustvu za nivo načelnika i Skupštine općine Srebrenica te poništavanje izbora na 89 redovnih biračkih mjesta za nivo gradonačelnika i Skupštine grada Doboja.

Kopirati
Drag cursor here to close