Europski put

Neki se nisu ni sastali: Reformska agenda istekla

Identificirane su dvije ključne stvari koje je potrebno riješiti što je prije moguće, a prva je usuglašavanje Poslovnika koji treba regulirati rad zajedničkog parlamentarnog tijela.
Vijesti / Politika | 13. 03. 2019. u 13:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark razgovarao je danas u Sarajevu s članovima Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH o nastavku reformskih procesa u državi.

Nakon susreta naglasio je posebnu važnost bh. parlamenta kada su u pitanju integracijski procesi, ocjenjujući da ta razina vlasti ranije nije uvijek bila spremna ili nije bila u mogućnosti usvajati propise na vrijeme te je to rezultiralo veoma ograničenim brojem usvojenih zakona.

Tri godine na čekanju

Međutim, za značajnije iskorake na putu k punopravnom članstvu u Europskoj uniji bit će potrebno usvajanje cijelog niza propisa, pravila i standarda koji proizlaze iz pravne stečevine Europske unije (Acquis).

Identificirao je dvije ključne stvari koje je potrebno riješiti što je prije moguće, a prva je usuglašavanje Poslovnika koji treba regulirati rad zajedničkog parlamentarnog tijela između Parlamentarne skupštine BiH i Europskog parlamenta.

''Na to se čeka već posljednje tri godine, a zbog toga ovo zajedničko parlamentarno tijelo nije imalo priliku ni da se susretne niti da usuglasi bilo kakve zajedničke stavove ili zaključke. To je postala svojevrsna prepreka u našim međusobnim odnosima'', pojasnio je Wigemark.

Dodao je da će to biti prepoznato kao problem i u predstojećem mišljenju Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo.

Vrćenje u krug

Kao drugo pitanje izdvojio je nastavak provođenja socijalno-ekonomskih reformi jer je četverogodišnja Reformska agenda istekla, koja je u trenutku donošenja zadovoljavala određene okolnosti i potrebe, no sada je potrebno nastaviti s provedbom reformi.

Izrazio je i nadu da će proces formiranja vlasti u BiH uskoro biti okončan kako bi se moglo krenuti u provođenje potrebnih reformi.

Iako ne smatra da je čudno što se vlast nije još formirala jer sličnih primjera ima i u zemljama članicama EU, ali za BiH je sada važniji aktualni trenutak jer se država nalazi na raskrižju da li će nastaviti put k EU ili će ponovo doći u situaciju da se ''vrti u krug''.

 


''Možete imati vlasti u tehničkom mandatu, ali one nemaju isti legitimitet. Nama je za istinsku suradnju potrebno da imamo pravog partnera s druge strane. Kada se napiše mišljenje Europske komisije o članstvu BiH postavlja se pitanje kome će se ono predati ukoliko nema novog saziva Vijeća ministara'', zaključio je Wigemark.

Europa predala svoje viđenje

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović potvrdio je da im je Wigemark uručio dokument u kojem je sadržano viđenje Europske komisije o nastavku reformi unutar BiH.

Najavio je da će uskoro u BiH doputovati zastupnici Europskog parlamenta, a krajem ožujka BiH će posjetiti i europski tajnik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

''Nastavit ćemo suradnju, postoji konsenzus kad su u pitanju politički faktori u BiH, ali i o tome da je potrebno ubrzati europski put u ovom mandatu'', naglasio je Izetbegović nakon susreta s Wigemarkom.

Kopirati
Drag cursor here to close