I stranci su odustali

Neizvjesna sudbina izmjena Izbornog zakona BiH

''Vidjet ćemo da li će se pregovarači Europske unije, prevashodno gospođa Eichhorst i gospodin Palmer vratiti s novom strategijom", izjavila je predsjednica GO Naše stranke Sabina Ćudić.
Vijesti / Politika | 28. 12. 2021. u 08:13 BHRT
Stranci odustali, političke stranke se povukle

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Blokirane institucije, prekid pregovora o izmjenama Izbornog zakona i povlačenje međunarodnih medijatora. To je politička bilanca druge polovice godine u Bosni i Hercegovini. Hoće li i kada Matthew Palmer i Angelina Eichhorst ponovo dolaziti - još nije poznato. Ne zna se ni hoće li opći izbori sljedeće godine u Bosni i Hercegovini biti održani i po kojim pravilima.

Ništa nije dogovoreno dok sve ne dogovorimo - izjavio je početkom prosinca Bakir Izetbegović. SDA se, nedugo potom, povukla iz pregovora, a isto su učinile i SDP i DF. Lideri svih stranaka, vladajućih i oporbenih suglasni su da su se od početnih pozicija odmakli tek pedalj. Jasno je da od izmjena Izbornog zakona ove godine nema ništa, a neizvjesno je i da li će se išta mijenjati do 31. siječnja. Taj rok, iako je standard da se Izborni zakon u izbornoj godini ne dira, odredili su međunarodni posrednici.

"Jer će trebati vrijeme, i Središnjem izbornom povjerenstvu da prilagodi sve provedbene akte koje mora uraditi, na primjer kad je izbor člana Predsjedništva. To iziskuje i određeni rok, moraju se objaviti i u Službenom listu, tako da bi oni spremni bili da početkom svibnja donesu odluku o raspisivanju izbora za 2. listopad", pojašnjava Vehid Šehić iz Koalicije "Pod Lupom".

Matthew Palmer i Angelina Eichhorst - predstavnici SAD-a i Europske unije, koji su bh. lidere i okupili za isti sto, uoči najavljenog dolaska na posljednju rundu razgovora u ovoj godini, posjetu su otkazali, uz obrazloženje da dalji razgovori ne bi urodili plodom. Dan nakon što su stranci odustali, iz pregovora se povuklo nekoliko političkih stranaka.

"Ako neće da razgovaraju sa svim političkim predstavnicima konstitutivnih naroda, ni da otvore dijalog, onda je jasno da je to najveća blokada države. Mi smo zato iz HDZ-a BiH za otvoren dijalog", kaže potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara.

"Mislim da je besmisleno u situaciji kada ne funkcionira ni Parlament da razgovaramo o izbornoj reformi. Ne mislim da je kasno. Može se još uvijek do svibnja, do raspisivanja izbora. Do svibnja je to potrebno uraditi", ističe Alma Čolo, zastupnica u ZD PSBiH (SDA).

A oporba, nakon gotovo tri mjeseca sastančenja, ima obrazloženje zašto su se pregovori završili fijaskom. Kažu, zahvaljujući "kafanskoj politici".

"Izvaninstitucionalno djelovanje je došlo na naplatu, i ovde moramo povući crvenu liniju. Vidjet ćemo da li će se pregovarači Europske unije, prevashodno gospođa Eichhorst i gospodin Palmer vratiti s novom strategijom", izjavila je predsjednica GO Naše stranke Sabina Ćudić.

Ako se uopće i vrate. Iz Veleposlanstva SAD-a poručuju da termina novog dolaska za sada nema. Nemalo je onih koji smatraju da jedino nekakav ultimatum iz Europske unije može "pogurati" političare do dogovora. Za tri mjeseca, usuglašen je samo direktan izbor članova Predsjedništva, koji je predviđen i postojećim zakonom. Kako su odmicali pregovori, stranci su se sve više okrenuli tehničkim umjesto političkim izmjenama - elektronskom glasovanju i skeniranju glasačkih listića, uz poruku svima da maksimalističke ideje ostave po strani. Ideje ostaju, a vrijeme ističe. Ne treba zaboraviti ni da stranci pokušavaju pomiriti političare o temi izmjena Ustava i izbornog zakona gotovo 15 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close