Sučeljavanje

Nazivi ulica u Mostaru: Stranke kažu da će to biti čas posla?!

Godinama su se nizale optužbe tko to ne želi mijenjati nazive ulica ali i tko ne zaslužuje da mu ime stoji na mostarskim pročeljima.
Vijesti / Politika | 04. 12. 2020. u 13:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nazivi mostarskih ulica još uvijek paraju uši. Izmjena spornih ulica u gradu zapela je u Gradskom vijeću a nakon toga godinama su se nizale optužbe tko to ne želi mijenjati nazive ulica ali i tko ne zaslužuje da mu ime stoji na mostarskim pročeljima.

HDZ 1990 kaže kako bi svakako nazive ulica u Mostaru trebalo promijeniti i uskladiti s općeprihvaćenim društvenim vrijednostima, prilagoditi ih multietničkom karakteru, povijesnom naslijeđu i osobnim povijesnim zaslugama najuglednijih građana Mostara.

''Jednom dijelu ulica bi trebalo vratiti tradicionalne nazive koji su u povijesti grada najduže korišteni. Npr. Carinski most, Lučki most, Glavna ulica, Avenija, itd. Gradskome vijeću ćemo predložiti organiziranje aleje najzaslužnijih građana Mostara'', navode HDZ 1990.

Naša stranka kaže kako Mostar mora biti ''prostor koji pozitivno utječe na nas, lijepim i uređenim površinama, drvoredima, parkovima, osmišljenom i reguliranom gradnjom, pa i ulicama čiji nazivi neće kreirati političke i ideološke polemike, niti podsjećati na zločine''.

Kažu kako se Mostar može ugledati na mnoge druge gradove na svijetu. Naveli su primjer Los Angelesa gdje su u dijelovima u kojima je značajan broj Latino Amerikanaca, nazivi ulica nerijetko na španjolskom jeziku i to su nazivi po voću, stablima i slično.

''Ne vidimo zašto ne bismo i mi imali ulice platana, lavande, lipe, mira, ljubavi itd. Provedba je jednostavna, ako budemo imali većinu u Vijeću. Još jedan je ovo od razloga zašto građani trebaju glasati 20.12. i birati normalne i razumne pojedince koji od ovako jednostavnih stvari neće praviti problem, nego će teme ovog tipa rješavati 'u hodu''', naveli su iz Naše stranke.

Koalicija za Mostar 2020 - SDA, SBB , DF, SBiH, SBB tvrdi da je apsolutno spremna ići u promjenu naziva ulica.

''Provesti to u djelo je vrlo jednostavno. Potrebna je samo dobra volja, politička volja, da se na sjednici Gradskog vijeća donese takva odluka ili da se implementira već donesena Odluka Gradskog vijeća Grada Mostara'', navode u koaliciji.

Koalicija Mostar Moj dom smatra da, ako mislimo na imena ulica po osobama iz povijesti, ''nema mjesta za nazive ulica u Mostaru po osobama koje pripadaju ili simboliziraju komunizam, fašizmu i nacizam''.

''Ne možemo tražiti ulazak u EU a protiviti se odlukama i preporukama Vijeća Europe i Europskog parlamenta'', navodi ova koalicija.

Koalicija Pravo na grad kaže kako se to mora učiniti iz praktičnih razloga.

''To se mora uraditi, jednostavno iz razloga što ima dosta problematičnih situacija, imate iste  adrese na različitim lokacijama, svašta tu ima, nesređeno i zapušteno. Ali tome ne treba pristupati emotivno, to je obični posao administracije. To ne smije biti ideološko pitanje, pa ne može ideologija biti u svemu, iako ih nema ima trideset godina najmanje. To će ovisiti o vijećnicima i koliko će normalno ući u tu materiju, ne koristiti populističke metode i sl. Nije dobro ni mijenjati imena ulica često, to košta, pa treba proces prilagodbe, pa sada imamo i digitalne mape. Ako ćemo uraditi posao kako valja, treba ga uraditi ga jednom konačno. Zašto ne govoriti o starim gradskim nazivima ulica, još ih koristimo, znači da su odavno u primjeni, navikli smo se, zašto komplicirati? A i tako se najbolje nauči grad'', rekli su iz ove koalicije.

Hrvatska republikanska stranka ističe kako postoje zakonski propisi koji to definiraju i samo ih ispoštovati.

''Naravno da jesmo za promjenu naziva pojedinih ulica, za razliku od stranaka bošnjačke provenijencije, poput SDA i SDP-a, koje su taj prijedlog svojedobno odbile u starom sazivu gradskog vijeća, navodi HRS.

HDZ BiH pak kaže kako se to provodi vrlo jednostavno.

''Nazive gradskim ulicama prema trenutno važećem Statuta daje ili mijenja Gradsko vijeće i to je uradilo već nekoliko puta u ranijim godinama. U proteklih osam godina otkako nemamo Gradsko vijeće stvorila se potreba da po nekim zaslužnim osobama iz Mostara nazovemo određene ulice, nekim promijenimo ili prilagodimo nazive, svakako uredimo kućne brojeve i ujednačimo terminologiju na području cijelog grada. Danas imamo dvije desete ulice, jedna je označena rimskim a druga arapskim brojem, a takvih primjera je nekoliko'', zaključuju iz HDZ-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close