Općina centar

Nižu se rakcije na zahtjev za opozivom Srđana Mandića

Iz organizacije NIP Centar oglasili se nakon izglasavanja opoziva navodeći da će o opozivu građani Općine Centar odlučivati u nedjelju, 17.09.2023. godine tajnim glasanjem od 07:00 do 19:00 sati.
Vijesti / Politika | 27. 07. 2023. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinsko vijeće Centar s 18 glasova za, jednim protiv i dva suzdržana izglasalo je inicijativu za pokretanje opoziva načelnika općine Centar Srđana Mandića.

Sa 17 glasova za su usvojeni i zaključci vezani zu ovu inicijativu.

S obzirom na to da na sjednici nije bilo predlagača preostalih tačaka predsjedavajući OV Sejad Đozo prekinuo je sjednicu te najavio održavanje izvanredne sjednice na kojoj će biti realizirani usvojeni zaključci koji se odnose na pokretanje procesa opoziva Mandića.

Četvrti zaključak je da se obavezuje načelnik Općine Centar da se preraspodjelom budžetskih sredstava, osiguraju sredstva za provođenje opoziva.

Trenutni načelnik Općine Centar Srđan Mandić objavio je poruku na svom Twitteru nakon što je Općinsko vijeće podržalo inicijativu o njegovom opozivu.

Srđan Mandić je napustio sjednicu Općinskog vijeća Općine Centar nakon što je izglasan njegov opoziv, a sada se oglasio na društvenim mrežama.

Odluka u nedjelju

Iz organizacije NIP Centar oglasili se nakon izglasavanja opoziva navodeći da će o opozivu građani Općine Centar odlučivati u nedjelju, 17.09.2023. godine tajnim glasanjem od 07:00 do 19:00 sati.

"Želimo javnosti navesti točne razloge potpunog gubitka političke podrške za načelnika Mandića, odnosno podnošenja navedene inicijative kao i podrške odluci o pokretanju opoziva načelnika, iako su većini građana, posebno onima koji redovno komuniciraju s izabranim vijećnicima, ovi razlozi itekako poznati.

Osobni interes

Naša stranka večeras je održala hitnu sjednicu Predsjedništva na kojoj je razmatran zahtjev za opoziv načelnika Općine Centar Srđana Mandića. 

Iz Naše stranke tim povodom kažu da iza zahtjeva za opozivom Srđana Mandića stoje osobni interesi koje Mandić nije želio da ispunjava.

''Želimo naglasiti da se ne bojimo opoziva. Stojimo uz našeg načelnika, koji je potpuno okrenut ka rješavanju svakodnevnih problemima građanki i građana. Ako je pokrenuti proces proceduralno ispravan i ako dođe do referenduma, očekujemo sigurnu većinu glasova u korist načelnika Mandića'', priopćeno je iz Naše stranke. 

Formiranje većine koja želi opoziv

''U svijetu je osnova demokratskih procesa formiranje novih većina. Tako smo danas svjedočili i formiranju većine koja želi opoziv načelnika sarajevske Općine Centar Srđan Mandića'', objavio je federalni premijer Nermin Nikšić.

No, predsjednik SDP-a je dodao je sljedeće:

''Ne ulazeći u detalje ove inicijative, smatram da će riječ građana ipak biti presudna, kao što je bila i presudna pri izboru Srđana Mandića na izborima.

Moje mišljenje, a vjerujem i većine građana Centra, jeste da je Srđan Mandić jedan od boljih načelnika u Bosni i Hercegovini, a sigurno je puno bolji od svog prethodnika iz SDA.

Podrška SDP-a BiH je neupitna i uvjeren sam kako će iz, eventualnog, referenduma o njegovom opozivu izaći kao pobjednik''.

Od 16 vijećnika koji su pokrenuli smjenu Mandića, 7 je od izbora promijenilo stranku

Vijećnik SDP-a u Općinskom vijeću Centar osvrnuo se na društvenim mrežama na inicijativu za smjenu načelnika Srđana Mandića.

''Od 16 vijećnika koji su danas pokrenuli inicijativu za smjenu načelnika Centra, čak sedam je od izbora za vijećnika promijenilo stranku.

Za četiri sigurno znam da su to učinili iz "principijelnih razloga'' nezadovoljni svojim privilegijama i očekivanjima da dobiju više". Brzo ćemo znati šta je to više'', naveo je Stevanović.

SDA Centar: Trojka se svađa oko izbornog plijena

''Opoziv načelnika Srđana Mandića koji je danas pokrenuo NIP je pokušaj ove stranke da se distancira i “opere ruke” od načelnika kojeg su sami izabrali i koji je već sad službeno najgori načelnik općine Centar ikad. Na izborima 2020. godine trojka je vodila brutalne napade na SDA i obećavala čuda i velike promjene, a građani su dobili njihovu sumanutu međusobnu borbu za podjelu izbornog plijena i na kraju opoziv svojih načelnika Mandića i Hadžibajrića te pripremu opoziva Tanovića, a od strane Naše stranke opoziv načelnika Ilidže Muzura'', priopćili su iz SDA Centar.

''Projekt trojke je nastao u Sarajevu, taj eksperiment danas doživljava svoj vrhunac štetnosti na državnom i federalnoj razini, ali u Centru počinje njen konačni kraj. Podsjećamo javnost na izjavu predsjednika NIP-a Konakovića da je Srđan Mandić priča zbog koje je ponosan na svoje Sarajevo i kako je on “uneredio” tadašnjeg načelnika i generala Armije RBIH.

Danas njegov NIP u Centru koji vodi sin Kemala Ademovića, usprkos Konakovićevom stavu da se ne ide u opoziv Mandića, glasa za opoziv. NIP glasa protiv Konakovića, ironija ali i konačno pravda te početak obračuna dvije struje u NIP-u za prevlast u stranci. Odgovornost i kaznu za štetu koju proizvodi trojka na narednim izborima podjednako moraju podnijeti i Mandić i NIP koji predvodi većinu u Centru, dok je SDP svakako samo nijemi promatrač svih procesa. SDA neće sudjelovati u sukobu NIP-a i Mandića jer je naš odgovor jesmo li za opoziv svakako DA, ali pod uvjetom da u povijesti loše vlasti zajedno idu i Mandić i NIP koji ga je izabrao na prošlim izborima'', priopćili su iz SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close