Reakcije

Naša stranka ima poruku za Čovića zbog predstavljanja Ćorićeve knjige

Povodom predstavljanja knjige Valentina Ćorića u Mostaru, reagirala je Naša stranka iz koje su poslali poruku Draganu Čoviću.
Vijesti / Politika | 16. 02. 2024. u 20:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak je u Mostaru, na promociji knjige Valentina Ćorića, prisustvovao predsjednik HDZ-a Dragan Čović. Tim povodom reagirala je Naša stranka.

"Dok nas Dragan Čović uvjerava da je promicatelj europskih vrijednosti, istovremeno prisustvuje na promociji knjige ratnog zločinca Valentina Ćorića. Poručujemo Čoviću da Europa i podrška ratnim zločincima ne idu zajedno", ističu iz Naše stranke.

Dodaju i kako "sramotnom smatramo činjenicu da je promocija održana u instituciji koju je osnovao Grad, a izgradili je svi građani Mostara. Ona ne smije služiti za promoviranje ratnih zločinaca".

"S podrškom zločincima se udaljavamo od EU, ali i od nas samih. To nije ono što treba građanima BiH. Njima treba pomirenje, a pomirenja nema dok se ne odreknemo svih ratnih zločinaca", zaključili su iz Naše stranke.

Hrvatski povjesničar Slobodan Prosperov Novak na predstavljanju knjige je kazao kako je to "teška knjiga koja se bavi tragičnom pozicijom Hrvata koji su okrivljeni nevini", te kako se radi o "velikoj knjizi".

"To što se neki prave da ona nije izašla, da ne postoji - to je njihov problem", dodao je ovaj povjesničar književnosti.

Zatraženo otkazivanje

Podsjetimo, na najavu predstavljanja knjige Valentina Ćorića u Mostaru, reagirale su pojedine političke stranke i udruženja. Ranije su pozvali da se spriječi i otkaže promocija knjige u Mostaru.

Klub vijećnika Koalicije za Mostar 2020 u petak tijekom dana (16.2.2024.) pozvao je gradonačelnika Mostara Maria Kordića, direktora kulturne ustanove Dom Herceg Stjepan Kosača Danijela Vidovića, cjelokupnu javnost u državi, Ured Visokog predstavnika u BiH, Veleposlanstvo SAD-a, Misiju OSCE-a, te sve druge relevantne međunarodne faktore da se spriječi i otkaže promocija knjige.

"Nepojmljivo je za bilo koju zemlju i društvo u svijetu da presuđeni ratni zločinac, nositelj najzloglasnijih nedjela prema ljudima, odgovoran za sistemsku organizaciju ubijanja, mučenja i protjerivanja Bošnjaka u južnim dijelovima naše države, može uopće javno govoriti, a ne kao u Mostaru promovirati knjig", naveli su ranije u priopćenju iz Koalicije.

Na najavu knjige reagirali su i iz Udruženja logoraša Mostar.

"Dobro došli u konačište, to bi mogla biti poruka na početku knjige ratnog zločinca i presuđenog HVO dužnosnika HRHB za Udruženi zločinački poduhvat. Tako su popularno nazivali logore u kojima su mučili i ubijali logoraše zbog dvije stvari i to: zato što su druge vjeroispovjesti većinom muslimani ili zato što vole Bosnu i Hercegovinu zajedničku domovinu svih njenih naroda i nisu bili muslimani", priopćeno je ranije iz Udruženja logoraša Mostar.

16 godina zatvora

Nekadašnji načelnik Uprave Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i ministar unutarnjih poslova Herceg-Bosne Valentin Ćorić okončao je odsluženje kazne od 16 godina zatvora na prijevremenoj uvjetnoj slobodi.

Iz Mehanizma su naveli da je Ćorić služenje kazne pod nadzorom Mehanizma okončao 22. siječnja. Njemu je u siječnju 2019. godine odobreno uvjetno prijevremeno puštanje na slobodu na osnovu Odluke tadašnjeg predsjednika Mehanizma Theodora Merona, nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

U studenom 2017., Ćorić i još petorica bivših dužnosnika Herceg-Bosne osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene u BiH.

Jadranko Prlić, bivši predsjednik Vlade Herceg-Bosne, osuđen je na 25 godina zatvora, dok su po 20 godina dobili Bruno Stojić, nekadašnji ministar obrane Herceg-Bosne, te bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković. Ćorić je osuđen na 16 godina, a predsjednik Komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na deset godina zatvora.

Ćorić je osuđen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti uključujući ubojstvo, progon, deportaciju, silovanje, zatvaranje, protupravni rad i nečovječno postupanje.

Kopirati
Drag cursor here to close