Reakcije na najavu knjige

Stranke pozivaju 'strance' da zaustave promociju knjige Valentina Ćorića u Mostaru

Nakon najave predstavljanja knjige ''Valentin Ćorić: IN VINO LIBERTAS, Autobiografski zapisi iz Haaga'' u Mostaru reagirale su stranke.
Vijesti / Politika | 16. 02. 2024. u 13:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, u petak u 18 sati u organizaciji Naklade Pavičić, bit će upriličeno predstavljanje knjige ''Valentin Ćorić: IN VINO LIBERTAS, Autobiografski zapisi iz Haaga''.

Organizatori iz Naklade Pavičić objavili su da će, uz autora Valentina Ćorića, o knjizi govoriti i Slobodan Prosperov Novak, hrvatski povjesničar književnosti, komparatist, novinar, političar i teatrolog, koji je između ostaloga obnašao dužnost predsjednika hrvatskog P.E.N.-a te predavao na čuvenom američkom sveučilištu Yale.

Na predstavljanju također sudjeluje i umirovljeni general Hrvatske vojske i hrvatski književnik Ivan Tolj, koji je bio zastupnik u drugom sazivu Hrvatskog sabora. Predstavljač će biti i odvjetnik Bosiljko Mišetić, savjetnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i nekadašnji ministar pravosuđa u Vladi RH. Moderator će biti novinar Večernjeg lista Zoran Krešić.

Odlomke iz knjige čitat će glumac Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru Robert Pehar.

U pozivu na predstavljanje knjige koja je, kako se navodi, ''7 godina odležala u nakladnikovom bunkeru'' stoji da su ''Autobiografski zapisi'' priča o kaplji vina kao dragocjenoj kapi slobode. Također, navodi se i da je knjiga priča o tome kako je autor, pred nosom zatvorske straže, u razdoblju od 15 godina proizveo 1.200 litara vina.

''Knjiga je tiskana 2017. godine, a svi koji se s njezinim sadržajem budu dublje upoznali doznat će zašto je ona ''na čekanju'' bila sedam godina te tako, usput, postala i bibliografski raritet'', navodi se u najavi.

Koalicija pozvala strance na reakciju

Na najavu promocije, reagirale su stranke pa je tako Klub vijećnika Koalicije za Mostar 2020 pozvao gradonačelnika Mostara Maria Kordića, direktora kulturne ustanove Dom Herceg Stjepan Kosača Danijela Vidovića, cjelokupnu javnost u državi, Ured Visokog predstavnika u BiH, Veleposlanstvo SAD-a, Misiju OSCE-a, te sve druge relevantne međunarodne faktore da se spriječi i otkaže promocija knjige.

''Nepojmljivo je za bilo koju zemlju i društvo u svijetu da presuđeni ratni zločinac, nositelj najzloglasnijih nedjela prema ljudima, odgovoran za sistemsku organizaciju ubijanja, mučenja i protjerivanja Bošnjaka u južnim dijelovima naše države, može uopće javno govoriti, a ne kao u Mostaru promovirati knjig'', navode u priopćenju iz Koalicije.

''Zbog toga pozivamo sve relevantne faktore da se spriječi i odustane od promocije i time pošalje poruka da smo istinski opredjeljeni za društvo europskih i ljudskih vrijednosti u kojima nije moguće da ratni zločinci imaju prostora za javno djelovanje. Da nije moguća njihova glorifikacija i rehabilitacija. Oni su nanjeli suviše ljudskog zla i ostali zapisani u povijesti čovječanstva kao opomena na prijetnju da ljudski um može osmisliti i činiti zlo'', navode u priopćenju iz Koalicije.

''Očekujemo to od svih pozvanih, u suprotnom nismo sigurni da svi pobrojani faktori štite vrijednosti europskog i humanističkog naslijeđa, te upozoravamo da je to direktni udarac na i protiv postignutih koraka na izgradnji zajedničkog života i budućnosti u Mostaru. Jasno i javno upozoravamo da ovakvi postupci služe za povratak u proces dezintegracije mostarskog društva i razdvajanja ljudi'', priopćili su iz Koalicije.

Reakcija Udruženja logoraša

Na najavu knjige reagirali su i iz Udruženja logoraša Mostar.

''Dobro došli u konačište, to bi mogla biti poruka na početku knjige ratnog zločinca i presuđenog HVO dužnosnika HRHB za Udruženi zločinački poduhvat. Tako su popularno nazivali logore u kojima su mučili i ubijali logoraše zbog dvije stvari i to: zato što su druge vjeroispovjesti većinom muslimani ili zato što vole Bosnu i Hercegovinu zajedničku domovinu svih njenih naroda i nisu bili muslimani'', kaže se u reakciji Udruženja logoraša Mostar.

''Koliko je zlo u ovom 'pokajniku' pokazuje njegova današnja promocija knjige u kojoj on opisuje svoj boravak u hotelskim prostorijama Haškog tribunala, a da pri tom ne spominje na koji se način lažno pokajao kako bi bio pušten na prijevremenu slobodu-naveli su'', kažu iz Udruženja logoraša.

''Ono što im hoćemo poručiti je, da što su jednom propustili nikad više im se neće vratiti i nikad više neće imati priliku da ponove ono što su radili devedesetih godina prošlog vijeka'', poručili su u priopćenju logoraši.

Kopirati
Drag cursor here to close