Tko kome duguje?

Napadi na Izetbegovića zbog izjava o dugovanjima

Komentirajući posljednje medijske istupe Izetbegovića, Kovačević je za beogradske "Novosti" istaknuo kako su BiH potrebni mir, regionalna suradnja i partnerski odnos…
Vijesti / Politika | 04. 01. 2021. u 11:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i glasnogovornik SNSD-a, rekao je da su posljednje izjave Bakira Izetbegovića još jedan dokaz da "oni koji su započeli rat nikada nisu prihvatili mir".

"Bakir Izetbegović, SDA i bošnjačko Sarajevo nikako ne mogu da izađu iz matrice rata. Takva politika iz Sarajeva je neprihvatljiva za Republiku Srpsku, ali i cijelu regiju", rekao je Kovačević.

Komentirajući posljednje medijske istupe Izetbegovića, Kovačević je za beogradske "Novosti" istaknuo kako su BiH potrebni mir, regionalna suradnja i partnerski odnos sa Srbijom i Hrvatskom, kao i drugim zemljama regije.

"Investicije, ekonomija, nova radna mjesta, to je politika za koju se zalaže Republika Srpska, a ne politika sukoba i vrijeđanja, kako često možemo čuti iz bošnjačkog političkog korpusa na čelu sa Izetbegovićem", naveo je Kovačević.

Reagirao je i predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta koji je rekao da predsjednik SDA neargumentirano optužuje Srbiju da tobože duguje BiH milijarde KM, iako dobro zna da Federacija BiH duguje desetine milijardi KM protjeranim Srbima za otetu i uzurpiranu imovinu.

Naveo je kako ''bošnjačka vlast planski blokira povratak protjeranih Srba na svoja ognjišta na razne načine'', priopćeno je iz Saveza Srba iz regiona.

"Jedan od načina jeste što se u srpska sela ne dovodi struja i voda, ne gradi se putevi, nema javnog prijevoza i zdravstvene zaštite", naveo je Linta, dodavši da postoje i stalni problemi kada je riječ o zapošljavanju i predstavljanju Srba u organima i institucijama FBiH i kantona.

Naveo je kako je ''očigledno da Izetbegović i SDA sustavno sprečavaju da malobrojni srpski povratnici u FBiH imaju ista prava kao bošnjački povratnici na teritoriji Republike Srpske''.

"Bakir Izetbegović i dalje zastupa najbezočnije laži da je Srbija izvršila agresiju na BiH i da je sudjelovala u nepostojećem genocidu i da se zbog toga treba ispričati BiH", rekao je Linta.

Naveo je i da je "jasno da SDA na čelu s Bakirom Izetbegovićem ne odustaje od ratne politike Alije Izetbegovića" i da je "strateški cilj ukidanje Republike Srpske i stvaranje unitarne BiH u kojoj će Bošnjaci imati dominaciju, a Srbi biti građani trećeg reda".

Naime, Izetbegović je u intervjuu za Klix rekao kako Bosni i Hercegovini susjedi ''duguju milijarde KM, zbog uzurpacije zemljišta, imovine, dugovanja prema firmama i slično''.

Rekao je i kako se i Srbija i Hrvatska trebaju ispričati BiH zbog onoga što su uradile devedesetih godina ovdje.

"Umjesto da nam se izvine kao Willy Brandt, te dvije države se i dalje paternalistički odnose prema BiH. Pa hrvatski predsjednik govori veoma ružno o našoj zemlji. Kolinda Grabar-Kitarović nikada nije uvrijedila ovu zemlju. Iznosila je neistinite navode i neutemeljene stavove, ali ono što govori Milanović da je ovo 'shit country', pa da netko treba prvo uzeti 'sapun pa parfem'. To je ružno. Hrvatska politika je kriva što je ova zemlja 'shit country'. Treba da se izvine za to, inače će dobiti odgovor", rekao je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close