Ustavne promjene

Izetbegović: Travanjski paket je rješenje

"Travanjski paket" iz 2006. godine kojega su tada predložili predstavnici međunarodne zajednice u BiH uz ostalo je predviđao da se daju veće ovlasti državnom parlamentu…
Vijesti / Politika | 30. 12. 2020. u 12:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je u srijedu kako bi najbolje rješenje za izmjene izbornog zakona bilo povratak "travanjskom paketu" koji je već razmatran 2006. godine.

Potvrdio je kako njegova stranka želi novu vlast u Mostaru uspostaviti u suradnji s HDZ BiH jer bez toga nema stabilnosti u tom gradu.

Na konferenciji za medije održanoj u Sarajevu Izetbegović je, između ostalog, ustvrdio kako HDZ BiH izmjene izbornog zakona pokušava ishoditi ucjenama a to ne može dovesti do dogovora nego će se samo uzalud gubiti vrijeme i energija.

Kazao je kako je provedba presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava, što je bit očekivanih izmjena izbornog zakona, zahtijeva ne samo izmjene izbornog zakona nego i ustava.

"SDA i HDZ BiH mogu definirati konture promjena a one su u 'travanjskom paketu' cjelovitom ili modificiranom", kazao je Izetbegović.

"Travanjski paket" iz 2006. godine kojega su tada predložili predstavnici međunarodne zajednice u BiH uz ostalo je predviđao da se daju veće ovlasti državnom parlamentu koji bi onda birao i jednog predsjednika BiH te dva zamjenika čime bi se de facto ukinula sadašnja institucija tročlanog Predsjedništva BiH. Izbor predsjednika i njegovih zamjenika odražavao bi volju stranaka koje imaju većinu u parlamentu pa Izetbegović sugerira kako bi to bilo upravo na tragu zahtjeva kojega ističe HDZ BiH.

"Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović misli da je moguće izmijeniti izborni zakon bez ustavnih promjena a ja mislim da to nije moguće", kazao je Izetbegović dodajući kako od Čovića očekuje razumijevanje za ovaj prijedlog a nakon toga će biti nužno u to uvjeriti i srpsku stranu koja je do sada odlučno odbijala povratak "travanjskom paketu".

Izetbegović je kazao kako je uvjeren da prijatelji BiH iz međunarodne zajednice a posebice SAD predvođene Joeom Bidenom u tome mogu pomoći ali je upozorio kako on neće pristati na bilo kakav dogovor koji bi bio neprihvatljiv za Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH.

Čelnik najveće bošnjačke stranke u BiH kazao je i kako je uvjeren da će prije ili kasnije doći do ustavnog preustroja zemlje koji više neće biti temeljen na ratnim i etničkim podjelama.

"Prije ili kasnije građani BiH će shvatiti da jednakost i pravdu ne mogu jamčiti entiteti, kantoni i nacionalni lideri, uključujući mene", kazao je Izetbegović dodajući kako svi pa i susjedne zemlje moraju shvatiti da BiH nije prosti zbir triju naroda nego puno više od toga.

Kazao je i kako se SDA zalaže za dobre odnose sa susjednim državama no uvjet za to je "prestanak paternalizma prema BiH i relativiziranja zločina".

Dodao je kako je kanio komentirati izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića vezane za BiH no odlučio se kako to ipak neće učiniti zbog tragedije koju je prouzročio potres.

"Zbog toga ću izraziti sućut Hrvatskoj zbog žrtava i svaku potporu BiH u ovim teškim danima", kazao je Izetbegović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close