Kad Džaferović smiruje

Napad na Francuze: Komšićev skandal u Podgorici

Na Komšićeve riječi reagirao je veleposlanik Francuske u Crnoj Gori Christian Thimonier…
Vijesti / Politika | 27. 11. 2021. u 21:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić tijekom obraćanja na Balkanskom integracijskom forumu u Podgorici, istaknuo je da postoje ekonomski interesi pojedinih evropskih zemlja da "određuju čak i njihov odnos prema vrijednosnim stavovima tih zemalja, ovisno o moći te zemlje, čak da se utječe i na odluke cijele zajednice Europske unije", prenosi Dnevni avaz.

''Primjer, kupovina francuskih aviona u Hrvatskoj. Predsjednik Emmanuel Macron, naravno za odličan posao i dobar novac, dao je podršku premijeru Andreju Plenkoviću za njegove stavove i dao mu za pravo da se miješa u unutrašnje poslove BiH oko izmjena Izbornog zakona. Rekao je naravno ide to uz ove avione! Pa da kažem našim kolegama iz Sjeverne Makedonije, nemojte me pogrešno shvatiti, ali razmislite o kupovini francuskih aviona. Možda vas to pokrene naprijed. To je realnost', kazao je Komšić.

Na Komšićeve riječi reagirao je veleposlanik Francuske u Crnoj Gori Christian Thimonier koji je, između ostalog, kazao kako Francuska očekuje da BiH bude članica Europske unije i dio zajedničkog “sigurnosnog balona” te da se ne radi samo o prodaji zrakoplova.

Pozvao se i na ulogu Francuske u prošlosti u kontekstu BiH.

''Veleposlaniče, ja se dobro sjećam tog vremena i činjenica jeste da je Francuska bila ključna zemlja pri pokretanju intervencije. SAD nisu htjele da krenu bez Francuske u intervenciju i zaustavljanje rata u BiH. Ali, to je bilo, veleposlaniče. Nekad bilo. Danas je nešto drugo. Imate kolege svoje, francuske veleposlanike…, ja Vas molim, zamolite ih, da ne govore u prisustvu Bosanaca i Hercegovaca kako su svi u Bosni i Hercegovini počinili genocid. Nije vrijeme da iznosim detalje, ali Vam mogu reći privatno. Dakle, ono je bilo jedno vrijeme. A sjećamo se mi vremena i par godina prije toga i dolaska predsjednika Francuske, gospodina Françoisa Mitterranda u Sarajevo i šta je značio taj dolazak. Naš dug, sva zahvalnost, šta god treba je za predsjednika Jacquesa Chiraca. Ali se sjećamo i Mitterranda. Jedno vrijeme, drugo vrijeme, možda je danas neko treće vrijeme? Ali stvari stoje tako'', rekao je Komšić.

U raspravu se uključio i član Predsjedništva Šefik Džaferović koji je, kako Avaz navodi ''mudro reagirao na još jednu Komšićevu međunarodnu svađu'' te kazao da smo mi u Bosni i Hercegovini neizmjerno zahvalni Chiracu za sve što je uradio za BiH.

''Mi želimo imati i imat ćemo dobre odnose sa prijateljskom Francuskom. Govorimo, dakle, o tim pozitivnim stvarima'', rekao je Džaferović, dodajući da svoje međusobne odnose na Balkanu trebamo rješavati razgovorom i dogovorom, a ako to ne postoji, onda postoji međunarodno pravo i institucije međunarodne pravde koje treba pozivati u pomoć.

''Budućnost svih nas ovdje može biti samo na ravnopravnoj osnovi. Ne postoje manje ili više važne države zapadnog Balkana, postoje samo države zapadnog Balkana. Ne postoje ni manje ili više vrijedni narodi unutar tih država. To je vrlo važan princip. To je vrlo važan princip koji moraju shvatiti svi u regiji zapadnog Balkana'', istaknuo je Džaferović.

No, valja podsjetiti, da je i Džafeorivć uperio prstom u strance rekavši kako su oni krivi što ne vode dovoljno računa o BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close