Rajlovac

Nakon teških riječi: Rukovali se i sjeli jedan pokraj drugog

Čović je rekao kako se moraju koristiti isti standardi kada se vrednuje bilo koji logor u BiH, bez obzira koja strana ga je organizirala.
Vijesti / Politika | 30. 11. 2017. u 14:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski i bošnjački član Predsjedništva Bosne i Heregovine Dragan Čović i Bakir Izetbegović sastali su se u četvrtak u Sarajevu po prvi put nakon izricanja presude šestorici Hrvata zbog ratnih zločina na području Herceg-Bosne, no ishod tog suđenja pred Haaškim tribunalom koji je zategnuo hrvatsko-bošnjačke odnose više nisu komentirali, piše Hina.


Čović i Izebegović su u vojarni Rajlovac sudjelovali u proslavi 1. prosinca, koji se obilježava kao dan oružanih snaga BiH. Nakon "teških" komentara koje su u povodu presude Prliću i ostalima izrekli u srijedu, dan kasnije su se rukovali i sjeli jedan pokraj drugoga.

Govor kojega je Čović održao pred postrojenim vojnicima bio je sav okrenut ka budućnosti i ispunjen optimističnim očekivanjima da će BiH ipak napredovati ka članstvu u NATO-u i Europskoj uniji.

"BiH prolazi kroz mnoga iskušenja, danas se nalazi pred vratima EU, u vremenu kada na našu prošlost gledamo različito. Našu prošlost neće pisati nitko vani, već mi u BiH, zbog toga moramo biti rasterećeni od prošlosti i vi mladi vojnici se okrenite budućnosti", poručio je Čović.

No novinarima je rekao kako smatra da presuda pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u slučaju "Prlić i drugi" nije pravno utemeljena na činjenicama te da vrijeđa mnoge žrtve u BiH.

Video: Čović: Osigurati dodatna sredstva za rad OSBiH

''Na području BiH napravljeno je mnoštvo zločina, svaki zločin bez obzira gdje je napravljen je zločin i svaki zločinac koji ga je izveo je samo zločinac. Selektivna pravda neće pomoći BiH da riješi otvorena pitanja koja ima u skorijoj prošlosti'', rekao je Čović danas novinarima nakon obilježavanja godišnjice formiranja Oružanih snaga BiH koja je obilježena u kasarni Rajlovac.

Naveo je da se moraju koristiti isti standardi kada se vrednuje bilo koji logor u BiH, bez obzira koja strana ga je organizirala.

''Svaka žrtva je vrijedna poštivanja, gdje god ona bila'', istaknuo je Čović.

Priliku da komentira presudu šestorici Hrvata iskoristila je i ministrica obrane Marina Pendeš (HDZ BiH).

Rekla je kako je za nju neprihvatljiva kvalifikacija udruženog zločinačkog pothvata, ističući primjer središnje Bosne gdje je tijekom rata i sama boravila kao pripadnica HVO i gdje su se Hrvati očajnički borili za opstanak u okruženju postrojbi Armije BiH.

"Ne slažem se da je to udruženi zločinački pothvat iz jednostavnog razloga jer dolazim iz Viteza, iz središnje Bosne, gdje smo bili okruženi s pet korpusa (Armije BiH) i nismo mogli izaći", kazala je novinarima Pendeš.

Kopirati
Drag cursor here to close