HRS i Most

Najavljen još jedan Plan B za BiH

HRS navodi kako je Hrvatima u BiH ''potrebna jedna politička katarza, odnosno politički zaokret u BiH''.
Vijesti / Politika | 07. 02. 2022. u 12:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U slučaju neusvajanja izmjena Izbornog zakona, imamo svoj plan B'', poručeno je nakon što su izaslanstva HRS-a i Mosta održale zajednički sastanak u Zagrebu.

Kako je priopćeno, na sastanku su definirane zajedničke buduće aktivnosti ove dvije stranke u cilju dodatnog jačanja suradnje po pitanju statusa Hrvata u BiH.

Zaključeno je da Republika Hrvatska ''mora koristiti sve diplomatske kapacitete koje ima u institucijama EU, Vijeća Europe, NATO-a i dr. kako bi pružila maksimalnu moguću podršku rješavanju hrvatskoga pitanja u BiH''.

''Činjenica je kako je međunarodna zajednica svojim ponašanjem otvoreno stala na stranu unitarističke sarajevske politike. Izjave o 'jedinstvenoj BiH jednog naroda' predstavnika EU ponajbolje govore o tome. Jasno je vidljivo, dakle, kako sva tobožnja lobiranja od strane Vlade RH u biti ne postoje. Dapače, nanose štetu. Kolika šteta može biti govori, primjerice, činjenica kako su hrvatski predstavnici u Vijeću Europe, na čelu s Marijom Pejčinović Burić šutke i bez ikakve reakcije ostali na sramotan govor Željka Komšića u kojem je izvrtao povijest govoreći o agresiji Hrvatske na BiH'', priopćeno je.

HRS navodi kako je Hrvatima u BiH ''potrebna jedna politička katarza, odnosno politički zaokret u BiH''.

''Definirati političke modele koji će staviti hrvatski narod i hrvatskog čovjeka u prvi plan. Hrvati kao konstitutivan narod u BiH, sa svim svojim građanskim i političkim pravima zagarantiranim u Ustavu i Izbornom zakonu, po cijenu pozicija i beneficija iz vlasti. Kako bi se to dogodilo, politika Republika Hrvatske prema BiH se mora iz Bruxellesa preseliti u BiH. Hrvatska mora voditi suverenističku politiku prema Hrvatima u BiH, dok god sustavno nije riješeno hrvatsko pitanje u ovoj zemlji. Do sada to nije bio slučaj. Hrvatska godinama vodi politiku dirigiranu interesima Bruxellesa, a ne svoga naroda u BiH. To je dovelo do toga da Hrvati u BiH nemaju nikakve političke strategije, a osobito nemaju jasnu strategiju što ako se ne dogode izmjene Izbornoga zakona. S toga je došlo za novi politički smjer, političku stratešku alternativu Hrvata u BiH koju će predvoditi HRS i MOST. Primarni naglasak će biti stavljen na izmjene Ustava, administrativno preuređenje BiH, a za početak definiranje jasne strategije za predstojeće Opće izbore 2022. i scenarij u slučaju neusvajanja izmjena izbornog zakona. Dopustit ćemo sestrinskim HDZ-ovima, koji objektivno imaju najveću odgovornost u ovom trenutku, da ponude svoja rješenja, odnosno da ponude svoj Plan B. Ukoliko, ili bolje rečeno, kada se to ne dogodi, idemo mi sa svojim. Dolazi novo vrijeme hrvatske politike, s obje strane granice'', navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close