Oštra kritika

HRS: Posjet ministra Ćorića - jad i bijeda odnosa RH prema Hrvatima Livna i Tomislavgrada

''Želimo ukazati i na uspjehe koje ste polučili u raseljavanju Hrvata sa obje strane granice u posljednjih trideset godina produžene partijske vlasti. Samo, upamtite, nećete još dugo!'', poručuje HRS.
Vijesti / Politika | 15. 01. 2022. u 11:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska republikanska stranka komentirala je posjet hrvatskog ministra Tomislava Ćorića HBŽ-u i okarakterizirala kao kao ''jad i bijedu odnosa RH prema Hrvatima Livna i Tomislavgrada.

Pismo koje potpisuje Ivica Brešić prenosimo u cijelosti:

''Postaje sve više i više zabrinjavajuće do koje mjere su sestrinski HDZ-ovi sebi dopustili igrati se s našim sudbinama. Partijski drugovi na Kupresu su govorili o svemu, o koroni, suradnji, otpadu, itd. Jedino o čemu nisu govorili je ono što žitelje HBŽ najviše zanima, a to su obveze HEP-a prema Livnu i Tomislavgradu.

Koliko daleko ide vazalno podanički odnos HDZ-a s ovu stranu granice ponajbolje govori činjenica kako je Gradonačelnik Livna odbio staviti obveze HEP-a za komunalnu naknadu u Proračun. Iako je G.V. o tome odlučilo, on očigledno na taj način želi opstruirati provedbu iste. Naravno, na štetu žitelja Livna, ali u korist sestrinske partije. No, prigodom partijskog sastanka u Kupresu, ministar Ćorić je nametnuo još jednu temu koja zorno pokazuje svu bahatost hrvatske vlasti prema našem kraju, a koja ovaj put ide na štetu Tomislavgrada.

„Informirani ste, da smo proteklih nekoliko godina intenzivno radili na pitanju suradnje u vodo-komunalnom sektoru, tzv. presječenih sustava, pograničnih područja kojima i Republika Hrvatska i jedinice lokalne samouprave iz BiH imaju zajedničke interese uređenja vodokomunalne infrastrukture. Ti projekti, odnosno njihova realizacija, idu jako dobro, neki su dobrim dijelom i dovršeni.“

Rekao je ovo ministar misleći, vjerojatno, na tvrtku Vodogradnja d.o.o. Tomislavgrad koja već duže od desetljeća crpi vodu iz zdenca Mukišnica, pored Buškog jezera na prostoru općine Tomislavgrad. Ta tvrtka koja je i vlasnik vodovoda naplaćuje vodu u BiH i isporučuje je preko granice bez ikakvog mjerenja isporučene količine Hrvatskoj, što je i zakonska i ugovorna obveza. Zahvat vode pri tom vrši u BiH bez ikakvih dozvola, a dužni su po Zakonu i Ugovoru između dviju vlada steći pravo na koncesiju.

Vlasnik tvrtke Vodogradnja d.o.o. su Hrvatske vode, ustanova u vlasništvu Republike Hrvatske. Naravno ni ova tvrtka ne plaća ni marke koncesije Tomislavgradu iako je na to obvezuje međudržavni ugovor.

Sramotno je, a usudimo se kazati, i izdajnički da nitko od partijskih sugovornika nije niti načeo ove teme. To ponajbolje govori o iskrenosti njihovih namjera i volji za istinskom borbom za interese svoga naroda.

Ovom prigodom želimo ukazati i na uspjehe koje ste polučili u raseljavanju Hrvata sa obje strane granice u posljednjih trideset godina produžene partijske vlasti. Samo, upamtite, nećete još dugo!''.

Kopirati
Drag cursor here to close