Isključivo njegova odluka

Nagađanja: Zašto je Milanović otkazao posjet BiH?

Iz drugih izvora Jutarnji list doznaje kako je odluka da ne ide na obljetnicu humanitarnog konvoja isključivo Milanovićeva, a Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) na stol mu je samo dostavila informacije kako u BiH ne bi bio lijepo dočekan.
Vijesti / Politika | 19. 12. 2021. u 11:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za danas najavljeni posjet predsjednika Republike Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini i odlazak na obilježavanje 28. obljetnice humanitarnog konvoja "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu" otkazuje se zbog sigurnosnih razloga".

Tako glasi kratko priopćenje odaslano jutros iz Ureda predsjednika u kojemu se ne mogu dobiti nikakva dodatna pojašnjenja, niti informacija kakve su to sigurnosne prijetnje koje bi predsjednika Milanovića dočekale u BiH.

Njegova odluka

Iz drugih izvora Jutarnji list doznaje kako je odluka da ne ide na obljetnicu humanitarnog konvoja isključivo Milanovićeva, a Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) na stol mu je samo dostavila informacije kako u BiH ne bi bio lijepo dočekan.

"Odluka se temelji na prosudbi Ureda predsjednika, a činjenica je da u medijima u BiH prevladava huškačka atmosfera. Jednako je tako činjenica da se na putu kojim je prolazio humanitarni konvoj "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu" nalaze mješovita naselja kao i naselja s isključivo bošnjačkim stanovništvom", kaže sugovornik Jutarnjeg lista. 

Milanoviću nisu skloni komentatori, a lijepih riječi za njega nema ni u komentarima na društvenim mrežama.

Čak se govori da bi hrvatskog predsjednika trebalo dočekati, odnosno upriličiti mu gostoprimstvo na isti način na koji je bilo upriličeno 2015. godine predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u Srebrenici kada je bio izviždan i zasut kamenjem.

Skretanje teme

Negativnom stavu Bošnjačkog korpusa prema njemu pridonio je sam Milanović svojim izjavama o Srebrenici, odnosno "gradiranju" genocidnosti zločina koji je tamo počinjen nad Bošnjačkim stanovništvom.

Premda je kasnije Milanović pojašnjavao svoju izjavu, a nedavno ga je branio i premijer Andrej Plenković, očigledno je ostao dojam kako predsjednik Hrvatske umanjuje težinu zločina.

Jedan od sugovornika Jutarnjeg lista ističe kako je negativna atmosfera usmjerena prema Milanoviću uzavrela i zbog toga što Bošnjacima odgovara skretanje teme s izbornog zakona.

Sigurno je, kaže, da im je draže govoriti o Srebrenici nego o potrebi izmjene izbornog zakona i ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda, odnosno pravu Hrvata da sami izaberu svog predstavnika.

"Predsjednik Milanović je mogao prihvatiti rizik i otići u BiH, ali se nije na to odlučio", kazao je sugovornik napominjući kako je tom odlukom zapravo svima olakšao situaciju.

Kopirati
Drag cursor here to close