Od danas

Na snagu stupile Schmidtove izmjene Ustava FBiH

Od danas će u Ustavu FBiH postojati odredba koja će omogućiti da jedan od potpredsjednika, ako se u prva dva kruga ne postigne saglasnost predsjednika i oba potpredsjednika, može biti preglasan
Vijesti / Politika | 01. 05. 2024. u 15:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na snagu su danas stupile izmjene Ustava Federacije BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt prošle godine.

Schmidt je nametnuo kratkoročno rješenje kojim je omogućio izbor Vlade FBiH i spriječio blokadu Federacije BiH. Osim toga, on je donio i dugoročno rješenje za izbor Vlade FBiH, ali je dao i političarima rok od jedne godine da sami izvrše korekcije ovog prijedloga ili će one stupiti na snagu, piše Avaz.

Ipak, u prethodnoj godini političari nisu došli do rješenja po ovom pitanju.

Od danas na snagu stupa odredba prema kojoj će, ako u prva kruga ne bude suglasnosti predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, moći biti izabrana Vlada FBiH uz preglasavanje jednog od njih troje.

U slučaju preglasavanja predsjednika ili jednog od dva potpredsjednika o izboru Vlade FBiH bi odlučivala oba doma, a tri petineizaslanika u Domu naroda niti u jednom klubu naroda ne smjeli biti protiv.

Kopirati
Drag cursor here to close