Veleposlanik SAD-a u BiH

Murphy: Srebrenica i dalje u fokusu politike SAD-a

"Sjedinjene Države pozivaju političke lidere BiH da pokažu poštovanje prema istini, prema sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici, i prema budućnosti BiH koja zavisi od njihove sposobnosti da priznaju da se genocid jeste dogodio u Srebrenici''
Vijesti / Politika | 10. 07. 2023. u 20:21 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Michael Murphy objavio je videoporuku povodom obilježavanja 28. obljetnice genocida u Srebrenici.

"U utorak ću prisustvovati obilježavanju 28. obljetnice genocida u Srebrenici, mračnog istorijskog trenutka, ne samo za Bosnu i Hercegovinu nego za cijelo čovječanstvo. Na ovaj dan – kao i uvijek – narod Sjedinjenih Država izražava solidarnost sa žrtvama, preživjelima i obiteljima koje žale za svojim najmilijim. Mi žalimo s vama", kazao je Murphy te dodao:

"Sjedinjene Države opredjeljene su da daju podršku preživjelima i pomognu onima koji čuvaju sjećanje na žrtve i mimo 11. srpnja. Zato smo ponosni što dajemo podršku Memorijalnom centru Srebrenica u očuvanju i izlaganju osobnih stvari žrtava genocida u Srebrenici i u istraživanju digitalizacije iskaza preživjelih, da bi priča o srebreničkom genocidu bila lako dostupna svima u svijetu."

Poručio je da je Srebrenica i dalje u fokusu politike SAD-a.

"Čast mi je što će se specijalni izaslanik Ministarstva vanjskih poslova SAD za praćenje i borbu protiv antisemitizma, specijalni predstavnik za rasnu jednakost i pravdu, te veleposlanik za međunarodne vjerske slobode pridružiti izaslanstvu SAD u Potočarima sutra. Sudjelovanje ovih dužnosnika pokazuje da je Srebrenica i dalje u fokusu politike SAD. Oni su u posjeti Bosni i Hercegovini da bi iskazali protivljenje poricanju genocida i zapaljivoj retorici", rekao je američki ambasador.

Naglasio je da su činjenice o genocidu u Srebrenici nedvojbeno utvrdili Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde, a potkrijepljene su neosporivim forenzičkim dokazima.

"Dužnosnici BiH na svim nivoima imaju institucionalnu i pravnu odgovornost da priznaju šta se dogodilo u Srebrenici prije 28 godina, te trajnu obavezu da podučavaju buduće generacije istini, uz poštivanje žrtava, podršku preživjelima – uključujući kulturu sjećanja, potragu za nestalima, te traganje za pravdom koz istrage i procesuiranje počinitelja od kojih su neki još uvijek slobodni i žive među nama", kazao je Murphy te istaknuo:

"Sjedinjene Države pozivaju političke lidere Bosne i Hercegovine da pokažu poštovanje prema istini, prema sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici, i prema budućnosti Bosne i Hercegovine koja zavisi od njihove sposobnosti da priznaju da se genocid jeste dogodio u Srebrenici i poduzmu neophodne korake da isprave ovu i brojne druge nepravde iz rata 1992-1995. Svi koji su izgubili svoje najmilije u Srebrenici i drugdje u ovoj zemlji prije četvrt stoljeća ne zaslužuju ništa manje od toga. Sjedinjene Države i dalje su opredjeljene da svima u Bosni i Hercegovini koji teže pomirenju, miru i pravdi daju svoju podršku", rekao je on.

Na 28. obljetnicu genocida u Srebrenici u mezarju Memorijalnog centra sutra, 11. srpnja, bit će ukopano 30 žrtava: Alić (Omer) Džemail, rođen 1962., Aljić (Zildžija) Mevlid, rođen 1957., Avdić (Mujo) Halil, rođen 1975., Džanić (Tajib) Esad, rođen 1968., Đozić (Edhem) Semir, rođen 1977., Esmić (Meho) Mujo, rođen 1940., Garaljević (Mehmed) Sakib; rođen 1971., Gerović (Mahmut) Mehmed, rođen 1945., Halilović (Ahmet) Ahmedin, rođen 1976., Hodžić (Ismet) Senid, rođen 1975., Ibrahimović (Abid) Sabid, rođen 1974., Ibrahimović (Haso) Hasib, rođen 1946., Ibrić (Šemso) Šaban, rođen 1935., Jahić (Huso) Ređo, rođen 1935., Klempić (Alija) Esed, rođen 1979., Lemeš (Avdija) Zuhdija, rođen 1949., Mehinović (Ibro) Idriz, rođen 1950., Mekanić (Junuz) Mustafa, rođen 1979., Mujanović (Šećan) Vejsil, rođen 1943., Mujanović (Vejsil) Hasib, rođen 1965., Mujić (Idriz) Himzo, rođen 1959., Muminović (Mumin) Nezir, rođen 1930., Musić (Demir) Bekir, rođen 1972., Riđić (Šaćir) Ekber, rođen 1972., Salčinović (Turabija) Elvir, rođen 1980., Selimović (Bajro) Sabahudin, rođen 1964., Selimović (Ševko) Nisad, rođen 1976., Smajlović (Omer) Hasan, rođen 1959., Tabaković (Hajro) Rifet, rođen 1966., Zukić (Ibrahim) Husein, rođen 1932.

Među 30 žrtava ove godine su i četiri maloljetnika. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je Elvir Salčinović, dječak koji je imao 15 godina kada je ubijen. Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Nezir Muminović, koji je u momentu kada je ubijen imao 65 godina. U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada je ukopana 6.721 žrtva genocida.

Kopirati
Drag cursor here to close