Teret za proračune

Sattler: U BiH još imate više od 500 javnih poduzeća koja datiraju iz socijalizma

Ova poduzeća predstavljaju pravi teret za proračune, crpe proračun i proračunske resurse, i dalje su pod upravom političkih subjekata.
Vijesti / Flash | 20. 06. 2023. u 16:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, nakon sastanka s veleposlanikom SAD u BiH Michael Murphy i premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem, obratio se, kazavši da EU čvrsto stoji iza Vlade FBiH, ali i svake druge vlade koja je spremna na EU put.

''Kao što je rekao moj kolega, veleposlanik Murphy, ovakve prilike, ovakve šanse su rijetke, ne javljaju se tako često i, naravno, u nekom trenutku nestaju. Ono čemu smo svjedočili 2022. godine jeste da je Europska unija zaista napravila pomak u smislu proširenja za četiri od šest zemalja zapadnog Balkana, uključujući BiH sa samom odlukom o dodjeli kandidatskog statusa. Kandidatski status jeste iznad svega bio jedan signal građanima, ali, prije svega, zadaća. Zadaća za sve razine vlasti, da moraju raditi još više i još intenzivnije na realizaciji potrebnih reformi.

Ključne stvari za Zapadni Balkan

Sattler se osvrnuo i na skup u Bratislavi, na kojem je Ursula Von der Leyen predstavila nekoliko ključnih stvari za područje zapadnog Balkana.

''Moja šefica, predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen je prije koji tjedan na međunarodnom skupu u Bratislavi predstavila par stvari od kojih su neke ključne itekako i za region zapadnog Balkana. Iznad svega, naglasila je našu spremnost da se iskoristi ovaj predstojeći period za jedan ubrzan proces integracija. Prije svega, to podrazumijeva bržu dinamiku integriranja na unutrašnje tržište Europske unije, tržište koje je, između ostalog, i najveće u svijetu, to je prva stvar. Druga stvar podrazumijeva jednu intenzivniju regionalnu suradnju. Treća je tema, tema o kojoj smo i danas razgovarali s premijerom i ministrima Vlade FBiH, a tiče se konkretnih aktivnosti na onim temeljnim pitanjima, a temeljna pitanja uključuju, između ostalog, borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije i vladavinu prava. Četvrta stvar koja je ovako političarima najinteresantnija je i najava većeg broja sredstava, više novca, gdje ćemo mi pokazati sa svoje strane da naša podrška nije samo deklarativna već da smo itekako spremni iskoristiti postojeće geopolitičke prilike, iskoristiti činjenicu da sada u BiH imamo sazive vlada koje su itekako spremne da rade više i bolje'', naveo je šef Delegacije EU.

Zašto je važna razina FBiH

Dodao je i da više od 90 posto građana FBiH podržava euroatlantske integracije naše države.

''Zašto je uopće važnu razina Federacije BiH u cijeloj ovoj priči u vezi s integracijama. Naime, moram naglasiti iznad svega da proces EU integracija uživa podršku više od 90 posto građana u FBiH, a, naravno, tu je i sama struktura, odnosno uređenje BiH, koje je izrazito decentralizirano po svojoj prirodi i cijeli je niz nadležnosti koje se nalazi upravo na nižim nivoima, odnosno na nivou entiteta. To upravo jeste bila i jedna od tema o kojima smo govorili tijekom današnjeg sastanka. S jedne strane, govorili smo o onim suštinskim, egzistencijalnim pitanjima koje je sam premijer spominjao, od reforme poreznog sistema, unapređenja rada javnih poduzeća, u ovoj zemlji imate još više od 500 poduzeća u javnom vlasništvu koja datiraju još iz socijalizma, koji predstavljaju pravi teret za proračune, crpe proračun i proračunske resurse, i dalje su pod upravom političkih subjekata. Govorili smo o potrebi privlačenja investicija, direktnih stranih investicija, stvaranja radnih mjesta, ali paralelno s tim na drugom kolosijeku, također govorili smo o onim drugim pitanjima, koji se direktno tiču javnih vrijednosti, direktno se tiču standarda, a uključuju brojna pitanja poput slobode javnog okupljanja, slobode rada medija, borba protiv organiziranog kriminala, korupcije kažem gdje smo ponovo čuli spremnost da se radi na tome'', istakao je Sattler, a prenosi Avaz.

27 prioritetnih pitanja

Za kraj je rekao da je sa strane EU, "ruka ispružena".

''Ja sam neko ko na sastanke voli uvijek dolaziti pripremljen pa sam u duhu toga iskoristio ovu priliku da premijeru i resornim ministrima dostavimo jedan pregled prioriteta, prioritetnih pitanja na evropskom putu, konkretnije njih 27. Zadovoljstvo mi je bilo čuti da će se neke tri ili četiri stavke već naći na dnevnom redu sjednice Vlade ili domova federalnog parlamenta. Primjeri su svakako propis u vezi sa statusom civilnih žrtava rata ili dugoočekivana tri zakona u oblasti energetike koji su jako bili u zastoju, ja se zaista nadam da ćemo uskoro imati pozitivne povratne informacije o tom pitanju.

S naše strane, ispružena ruka, ne samo Vladi FBiH nego zaista vladama na svim nivoima, svima onima koji su sa svoje strane spremni i voljni da rade težak i zahtjevan posao koji u konačnici bi trebao da dovede do unapređenja povjerenja građana. Radujemo se unaprijed nastavku jednog našeg dijaloga i saradnje koji će se, između ostalog, nastaviti i na tehničkom nivou uz povremena okupljanja radi procjene ostvarenog napretka'', zaključio je Satller.

Kopirati
Drag cursor here to close