Telefonom

MUP RS pravi popis vojnika u BiH?

Vijesti / Politika | 14. 03. 2022. u 12:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine raspolaže podacima da je MUP Republike Srpske u proteklom razdoblju telefonski kontaktirao pripadnike Oružanih snaga BiH koji žive na teritoriji RS i tražio od istih određene podatke, uz obrazloženje da su u postupku izrade službenih evidencija'', objavio je Ured za odnose s javnošću spomenutog ministarstva.

Tvrde da je ''ova aktivnost započela u jednoj općini u Podrinju tijekom vikenda i da su tada kontaktirani samo pripadnici OS BiH iz reda bošnjačkog naroda''.

''Nakon naše reakcije, to je prošireno na pripadnike OS BiH iz drugih naroda, na ostale općine, kao i na zaposlene drugih državnih institucija'', navelo je ministarstvo te objavilo kako je uputilo navedena saznanja nadležnim državnim agencijama na dalje postupanje.

''Obzirom da je dosadašnja praksa bila da se ove i slične aktivnosti entitetskih MUP-ova provode slanjem zahtjeva prema Ministarstvu odbrane BiH, koje je tražene podatke ustupalo predmetnim institucijama, nejasno je zbog čega se pristupilo traženju podataka na ovaj način'', rečeno je.

U  povodu medijskih izvještaja da MUP entiteta RS vrši popis pripadnika svih sigurnosnih službi i Oružanih snaga BiH koji se nalaze na teritoriji tog entiteta, Ured Reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića izdala je priopćenje za javnost u koje prenosimo u cijelosti:

"Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini izražava zabrinutost zbog medijskih navoda o popisivanju pripadnika sigurnosnih službi i Oružanih snaga BiH na području entiteta RS i poziva međunarodne institucije i nadležne državne organe da ispitaju i rasvijetle ove aktivnosti MUP-a RS.

Dijeleći uznemirenost sa Bošnjacima u entitetu RS, Islamska zajednica od predstavnika entiteta RS i MUP-a RS očekuje da odgovore na pitanja zbog čega i na osnovu kojih propisa i kriterija entitetski MUP RS popisuje pripadnike Oružanih snaga BiH i državnih policijskih i sigurnosnih agencija?

Tajne aktivnosti MUP-a RS unijele su nemir među članove i pripadnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i neumoljivo ih podsjećaju na metode, praksu i metodologiju retrogradnih politika devedesetih godina, kada su također izrađivani spiskovi nepodobnih građana u svrhu 'konačnih rješenja'. Znamo šta je uslijedilo nakon toga", kazali su u priopćenju Ureda Reisu-l-uleme.

Kopirati
Drag cursor here to close