TKO ĆE S KIM?

Mukotrpno do nove vlasti u BiH: Hoće li puknuti vječna ljubav?

Još uvijek nije jasno tko će, kako i s kime formirati vlast na razini Federacije i države BiH.
Vijesti / Politika | 18. 11. 2022. u 19:17 G.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako se ovih dana održavaju sastanci i traju međustranački pregovori, još uvijek nije jasno koje će to stranke i kako formirati vlast na federalnoj i državnoj razini.

U Republici Srpskoj ovog je tjedna zakletvu na mjesto predsjednika entiteta položio Milorad Dodik, a konstituirana je i Narodna skupština na čelu s predsjednikom Nenadom Stevandićem. 

Predsjedništvo BiH, odnosno, članovi Denis Bećirović i Željko Komšić, te Željka Cvijanović, također, su ovog tjedna položili zakletve.

Koga će izabrati Dodik i Čović? 

Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH održale su u Sarajevu sastanak s predstavnicima „Osmorke“, koalicije okupljene oko Naroda i pravde, SDP-a BiH i Naše stranke koje su ključna oporba Bakir Izetbegoviću i najvećoj bošnjačkoj stranci – SDA.

U Mostaru će se sutra, tradicionalno, sastati partneri Milorad Dodik i Dragan Čović, kako bi potvrdili koaliciju HDZ-a BiH i SNSD-a-a na državnoj razini.

Ove dvije stranke, naime, ključne su i od njihove ‚volje‘ koga će izabrati za trećeg, bošnjačkog partnera, ovisi i vlast na razini Federacije i Vijeća ministara BiH.

Neven Šimić, glavni urednik portala Digitalna demokracija, ističe kako je jedino izvjesno da će se ovog puta vlast u Federaciji definitivno uspostaviti.

“Odlukama Visokog predstavnika u BiH, odnosno nametanjem djelomičnih izmjena izbornog zakona i Ustava FBiH, taj proces je otkočen. Odzvonilo je tehničkom mandatu, tom dosadnom pojmu koji je postao sinonim za četverogodišnju stagnaciju, neodgovornost i nerad federalne vlasti. Odluka OHR-a, upravo tome svjedočimo, potaknut će i brže formiranje postizbornih koalicija u Federaciji. Tko će uspostaviti tu vrstu postizbornog saveza i formirati vlast, još uvijek je otvoreno pitanje“, rekao je Neven Šimić za Bljesak.info.

"HDZ jedini siguran, kao bi radije koalirali s Trojkom" 

HDZ BiH jedini je siguran u postizbornim križaljkama za sve nivoe vlasti, objašnjava Simić i dodaje kako je ta stranka izborila vrlo komotnu poziciju da odabere partnera u Federaciji.

“Signali koji dolaze iz HDZ-a kazuju da bi radije koalirali sa strankama okupljenim oko sarajevske Trojke nego s koalicijom SDA-DF. Svi preduvjeti za tu koaliciju su tu, osim jednog: potrebna većina u Bošnjačkom klubu Doma naroda Parlamenta FBiH. Kakav će biti omjer snaga u Bošnjačkom klubu, još uvijek je nejasno“, izjavio je Šimić.

SDA iskusna u političkoj trgovini 

Rasplet će donijeti kantonalne skupštine u Federaciji jer se tamo biraju izaslanici za federalni Dom naroda, a Simić podsjeća da je “SDA iskusna u političkoj trgovini”.

“Neće tako lako prepustiti vlast drugim političkim akterima. Dešavanja u Tuzlanskom kantonu pokazala su da ‘’afera papak’’ nije tek specijalnost političkih mešetara u RS-u”, dodaje Šimić.

Ima li Trojka većinu u Klubu Bošnjaka? 

Kenan Kesmer, novinar portala Raport.ba, pak podsjeća kako bi bilo, ne samo moguće, nego i lakše formirati vlast bez SDA.

“Prema broju mandata o kojima pričaju stranke Trojke to bi bile komotne većine i na federalnom i na državnom nivou. Dvije su stvari važne – da Trojka zaista ima taj broj mandata i da stranke okupljene oko njih ostanu konzistentne i čvrsto okupljene oko dogovora”, rekao je Kenan Kesmer za Bljesak.info.

"Ako je HDZ-u važna raspodjela pozicija, izabrat će SDA" 

Ako HDZ BiH, dodaje Kesmer, želi nastaviti po dosadašnjem kursu u kojem je jedino bila važna raspodjela pozicija, onda će izabrati SDA.

“Ipak, vjerujem da su i u HDZ-u svjesni da je SDA za sve drugo nepouzdan partner. O tome nije pričao samo Dragan Čović, nego i svi drugi predsjednici stranaka koji su imali priliku pregovarati i dogovarati nešto s Bakirom Izetbegovićem”, tvrdi Kesmer.

Kraj tridesetogodišnje ljubavi 

Čini se, kako kaže Kesmer, da se i sam Dragan Čović zasitio takve politike i takve toksične veze.

“Jer, od svih partija, SDA-u je najviše odgovarao taj status quo. Zbog prevara, izigravanja dogovora, uhljebizma kao prioritetne politike, SDA je prvo izgubila sav koalicioni kapacitet u Sarajevu. Ne bi bilo čudno da povjerenje izgubi i od svojih decenijskih partnera HDZ-a i SNSD-a”, dodaje Kesmer.

"Hajmo se ponadati..." 

Šimić smatra kako će HDZ BiH odabrati Trojku kao partnera u Federaciji ako dođu do jedanaest ili dvanaest mandata u Klubu Bošnjaka u Domu naroda, a što će se onda odraziti i na državni nivo.

“To bi mogla biti zanimljiva novina u političkom životu Bosne i Hercegovine. Hajmo se ponadati, ma koliko nas višegodišnja stvarnost učinila opravdanim pesimistima, da će ta novina biti kvalitativni pomak. Hajmo se ponadati da će napokon zaživjeti politička kultura kompromisa, neophodna za pokretanje reformskih procesa, neophodna za stabilnu i u međunarodne tokove integriranu Bosnu i Hercegovinu. Bit će vremena za cinične opaske, ako se i ta nada rasprši kao neke prethodne i u konačnici pokaže kao neutemeljeni optimizam“, rekao je Šimić.

Kopirati
Drag cursor here to close