Povrat vakufske imovine

Muftija Dedović: Nećemo pristati na diskriminaciju i politiku dvostrukih aršina

Na kraju je pozvao gradonačelnika Mostara da, kako je kazao, na ovom primjeru dokaže da je gradonačelnik svih građana i da uvaži iskazane zahtjeve koji su od prvorazrednog značaja za bošnjački narod.
Vijesti / Politika | 16. 06. 2023. u 18:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjem prosvjedu protiv gradnje zgrade HNK Mostar mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović izjavio je kako "borba Islamske zajednice na lokalitetu nekadašnjeg Lakišića harema predstavlja paradigmu borbe za povrat vakufske imovine koja je kroz različite povijesne epohe bila predmetom uzurpacije i otuđivanja".

"Ovdje smo da insistiramo na pravu. Ne pristajemo na diskriminaciju i na politiku dvostrukih aršina u kojima zakoni važe samo za jedne, dok se drugima ta prava uskraćuju i kojim se oduzimaju ta prava i gdje se ignorantski decenijama ne odgovara na naše zahtjeve", istaknuo je muftija Dedović, javila je Muslimanska informativna novinska agencija (MINA).

Dodao je kako je nužno ukazivati na potrebe slobodnog, jedinstvenog i demokratskog Mostara u kojem se ne gaze i ne ograničavaju ničija prava.

"Ovovremeni mostarski i hercegovački muslimani su odreda za ovaj projekat kao centralni projekat muslimana, Bošnjaka Hercegovine i izražavaju svoju poštenu namjeru da ih se sasluša i da ih se uvaži", kazao je muftija.

Po njegovim riječima, ustrajavanje u zahtjevu za uvođenje u posjed na lokalitetu Lakišića harema i izgradnju islamskog centra, sagledava se i kao "nacionalno bošnjačko pitanje u borbi za ravnopravnost Bošnjaka čija se pozicija nastojala marginalizirati i dovesti ih u podređeni položaj", kazao je muftija te dodao „da se ovaj vid protesta treba razumjeti kao borba za jedinstveni i multietnički Mostar i razbijanje politike koja Mostar dijeli na dva odijeljena nacionalna prostora“.

Na kraju je pozvao gradonačelnika Mostara da, kako je kazao, na ovom primjeru dokaže da je gradonačelnik svih građana i da uvaži iskazane zahtjeve koji su od prvorazrednog značaja za bošnjački narod.

Kopirati
Drag cursor here to close