Oleg Bondarenko

Možemo samo odugovlačiti vrijeme konflikta

Na predavanju na beogradskom Pravnom fakultetu o temi "Rusija i Balkan u vrijeme novog hladnog rata" Bondarenko je nazvao "glupošću" novu strategiju Bruxellesa...
Vijesti / Politika | 08. 03. 2018. u 08:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Balkan je poligon nove runde hladnog rata između Zapada i Rusije, izjavio je u srijedu u Beogradu direktor ruske Fondacije za progresivnu politiku Oleg Bondarenko.

Na predavanju na beogradskom Pravnom fakultetu o temi "Rusija i Balkan u vrijeme novog hladnog rata" Bondarenko je nazvao "glupošću" novu strategiju Bruxellesa kojom je zemljama Balkana data 2025. godina kao perspektiva članstva u EU, piše Srna.

Ocijenio je kako Srbija u sadašnjim granicama neće ući u EU i da Europa nikada neće prihvatiti Srbiju kao ravnopravnog partnera.

Bondarenko, koji je i jedan od vodećih ruskih stručnjaka za Balkan, rekao je da Srbija ima samo jedan izbor, a to je da sačuva mir sa svima, dodajući da postoji opasnost da sa Zapada bude izazvana destabilizacija.

Naveo je kako će, kad tad, doći trenutak u kome će aktualni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ili bilo koji drugi srpski političar na njegovom mjestu, biti suočen sa zahtjevom Zapada da prizna Kosovo, na koji će morati odgovoriti s "ne", što će izazvati "tragediju".

To bi, prema njegovim riječima, moglo biti izazivanje "građanskog konflikta, na primjer u Sandžaku, Novom Pazaru, Preševu.., a zatim bi uslijedio novi 5. listopad ili nešto slično".

"Nažalost, možemo samo odugovlačiti vrijeme ovog konflikta, ali poslednji zahtjev iz Washingtona, Berlina ili Bruxelesa na koji će odgovor Srbije biti 'ne' u ovakvoj situaciji bit će nova runda nekog konflikta. Hoću da vjerujem da to neće biti danas, nego nekad kasnije, ali, nažalost, situacija je dosta teška za Srbiju", naveo je Bondarenko.

Ističe kako je NATO bio, a i danas je glavni neprijatelj Rusije i da je glupost tvrdnja kako je NATO partner u borbi protiv međunarodnog terorizma.

"Glavni zadatak NATO-a bio je i jeste ograničavanje Rusije svuda i uklanjanje njezinih prijatelja. To je bio razlog za bombardiranje SR Jugoslavije 1999. godine", rekao je Bondarenko.

Ističući da je Srbija glavni ruski suradnik u Europi danas i jedina europska zemlja koja joj nije uvela sankcije, on je podsjetio da je Srbija sudionik svih ekonomskih i vojnih saveza u kojima su zemlje postsovjetskog prostora, te da Rusija vidi Srbiju kao centar za energetsku suradnju na Balkanu.

Bondarenko je rekao da je do prekida projekta plinovoda "Južni tok" došlo nakon što su američki kongresmeni na čelu s kongresmenom Johnom McKeaneom intervenirali kod bugarskog predsjednika.

"Danas Rusija gradi s Turskom 'Turski tok'. Jedna linija plinovoda ide samo za potrebe Turske, a bit će i druga za Europu i Balkan koja će ići u europski dio Turske. Ne vjerujem da će Bugarska biti sudionik, nego će ići do Grčke i vjerojatno do Makedonije, ali tamo je nova situacija", rekao je Bondarenko.

Naveo je da Makedonija od 15. ožujka uvodi vize državljanima Rusije što je, kako je istaknuo, prvi primjer nove politike makedonskog premijera Zorana Zaeva, za koga je rekao da je došao na vlast praktično nakon državnog udara.

Bondarenko se suglasio s ocjenama da Rusiji nedostaje strategija za Balkan i ocijenio kako bi uzrok tome mogao biti taj što je predsjednik države Vladimir Putin bio obavještajac, pa i Rusija ima politiku u kojoj "ne moraš reći što ćeš raditi sutra".

"Nadam se da imamo 'top secret' strategiju i vjerujem da je imamo, ali ja je ne znam", rekao je Bondarenko.

Prema njegovim riječima, Rusija smatra velikom tragedijom to što devedesetih godina prošlog stoljeća nije mogla pomoćći Republici Srpskoj i Srbiji.

Bondarenko je istaknuo kako je Kosovo povijesno Srbija i da je najvažnije da srpski narod na tom prostoru bude očuvan.

"Ne mogu zamisliti ponovno spajanje Krima i Rusije da na Krimu nije bilo Rusa", rekao je Bondarenko.

Kopirati
Drag cursor here to close