Brčko

Može se, ako se hoće: Smanjen broj službenih automobila

Vijesti / Politika | 19. 07. 2023. u 15:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vozni park Vlade Brčko Distrikta BiH i drugih javnih institucija trenutno broji 340 vozila, čiji su troškovi u prvoj polovini ove godine znatno smanjeni u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Tokom godine nabavljeno je i 14 novih vozila te je izvršena licitacija za 28 otpisanih vozila.

''Troškovi održavanja vozila kada je u pitanju vozni park Vlade Brčko Distrikta i drugih javnih institucija za prvih šest mjeseci iznosili su 70.500 KM, dok su za isto razdoblje prošle godine oni bili 133.000 KM'', kazao je Radoslav Kojić, predstojnik Službe za održavanje voznog parka.

On je dodao da je do smanjenja došlo i u troškovima za gorivo, za što je razlog i pad cijene goriva u odnosu na 2022. godinu, te su oni ove godine iznosili 300.000 KM, što je za 50.000 KM manje u odnosu na prošlu godinu.

Od početka 2023. godine nabavljeno je 14 novih vozila za potrebe službi pri Vladi Brčko Distrikta, kazao je Kojić, ističući kako nabavke novih vozila vrši Odjel za javne poslove i Ured za upravljanje javnom imovinom, a pet vozila su dobili u Pododjelu za katastar i katastarske knjige, pet vozila je dobila Policija Brčko Distrikta, jedno vozilo namijenjeno je Uredu gradonačelnika i preostala tri su raspoređena u različite Odjele.

''Također, u prvoj polovici ove godine izvršena je i licitacija otpisanih vozila i tom je prilikom prodano 28 vozila, dok se do kraja godine planira nabaviti još nekoliko vozila, ali to vrši Ured za upravljanje javnom imovinom, a mi kao Služba smo samo posrednik nabavke'', dodao je Kojić.

Kada su u pitanju troškovi osiguranja vozila i tehničkih pregleda cijena je za par postotaka veća u odnosu na prvu polovinu prethodne godine, a što je posljedica nabave novih vozila, istaknuo je.

Kopirati
Drag cursor here to close