I svi ostali

Može li Radončić spriječiti okupljanje Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu?

Udruženje "Svi za bolji Višegrad" pozvalo je sve nadležne da spriječe najavljeno četničko okupljanje i veličanje Draže Mihailovića u Višegradu.
Vijesti / Politika | 08. 03. 2020. u 18:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje "Svi za bolji Višegrad" pozvalo je sve nadležne da spriječe najavljeno četničko okupljanje i veličanje Draže Mihailovića u Višegradu.

Iz ovog udruženja navode da je Ravnogorski četnički pokret najavio 13. ožujka u Višegradu cjelodnevni program obilježavanja godišnjice uhićenja Draže Mihailovića, četničkog komandanta iz Drugog svjetskog rata.

''Tako se u petak ponovo namjeravaju okupiti četničke horde iz Višegrada, ali i susjednih država Srbije i Crne Gore i nastaviti sramnu tradiciju obilježavanja i veličanja četničkog vođe Draže Mihailovića, koji je odgovoran za najjezivije zločine nad Bošnjacima, Hrvatima i ostalim nesprskim građanima za vrijeme Drugog svjetskog rata'', navode iz ovoga udruženja.

''Kako bi zaustavili okupljanja Ravnogorskog četničkog pokreta iz Republike Spske, ali i njihovih istomišljenika koji dolaze iz susjednih država Srbije i Crne Gore, obraćamo se institucijama države BiH da brane državni poredak i spriječe ugrožavanje prava svih građana jedne nam i jedine Bosne i Hercegovine. Poštovani ministre Fahrudine Radončiću molimo Vas prije svega kao ministra sigurnosti BiH, ali i kao čovjeka da poduzmete sve moguće radnje i akcije da se zabrani spomenuto okupljanje, tamo gdje je ubijeno preko 3.000 Bošnjaka na najsvirepiji način'', ističu iz Udruženja "Svi za bolji Višegrad".

Napominju da je međunarodni sud u Hagu izrekao doživotne kazne za te počinjenje zločine u režiji četničke ideologije.

''Pozivamo članove Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, Željka Komšića i Milorada Dodika, predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović, podpredsjednika RS-a Ramiza Salkića, ministra u Vladi Federacije BiH Edina Ramića, SIPA-u, koordinaciju policijskih snaga BiH, Graničnu policiju BiH, visokog predstavnika Valentin Inzka, predstavnike Europske unije da poduzmu mjere zabrane rada i djelovanja svih udruženja u BiH koja svojim radom i djelovanjem dovode do poticanja i širenja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti. Direktno pozivamo i našeg načelnika Višegrada Mladena Đurevića da ne dozvoli ovakva okupljanja i da dokaže da je za suživot sa Bošnjacima'', stoji u priopćenju.

Iz Udruženja građana ''Svi za bolji Višegrad'' podsjećaju da je prošle godine, četničko divljanje u Višegradu, gradu "živih lomača" gdje su Bošnjaci živi spaljivani i gdje su počinjeni masovni zločini, obilježeno glavnom porukom "bit će opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina".

U ovom udruženju se nadaju da nadležni nećete dopustiti da se to dogodi i u petak.

Kopirati
Drag cursor here to close