Krivci

Mostarski mulj: Počele se javljati stranke

Mostarska SDA priopćila je kako je javnim komunalnim poduzećima u Gradu Mostaru neophodno osigurati sve potrebne uvjete i sredstva za obavljanje njihove djelatnosti…
Vijesti / Politika | 07. 06. 2019. u 10:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski ogranak Stranke demokratske akcije objavio je povodom ''velike uznemirenosti'' građana Grada Mostara, posebno građana sa područja MZ Bijelo polje i MZ Vrapčići, vezano za deponiranje mulja s Uređaja za tretman otpadnih voda novog gradskog kolektora na Regionalnu deponiju Uborak, da nije moguća navedena aktivnost iz više razloga.

''U skladu s okolišnom dozvolom na deponiju Uborak moguće je deponirati isključivo komunalni otpad, prikupljen i dopremljen na točno određeni način.   Uređaj za tretman otpadnih voda iz kanalizacije nije predan na upotrebu od strane izvođača radova, odnosno isti ne posjeduje upotrebnu dozvolu. Rezultati ispitivanja mulja s uređaja u probnoj fazi izrađeni od strane nadležne stručne Institucije pokazuju prisustvo opasnih materija(teški metali i sl.) u vrlo visokim postotcima što ukazuje da se isti može klasificirati kao opasni otpad. Prethodne vodne suglasnosti za objekt Deponije i Uređaja za tretman otpadnih voda iz kanalizacije su u koliziji, iako tretiraju sličan problem iz oblasti tretmana otpada'', navela je SDA.

Imajući u vidu dosadašnje probleme u radu Regionalne deponije Uborak sa stanovišta neadekvatnog prikupljanja i transporta komunalnog otpada, što ograničava normalan rad deponije  u skladu a propisima i standardima, u cilju zaštite zdravlja ljudi, zaštite prirodne sredine, zaštite gospodarskih resursa, nedopustivo je odlaganje mulja s Uređaja za tretman otpadnih voda na Deponiju.

''Problem zbrinjavanja odnosno tehnološkog tretmana mulja iz otpadnih kanalizacijskih voda mora se riješiti u skladu s najvišim europskim standardima iz ove oblasti za što postoje tehnološka rješenja kao i primjeri u okruženju. Insistiramo da nadležni organi Grada Mostara ali i Kantona poduzmu sve zakonom propisane mjere u cilju iznalaženja cjelovitog rješenja za tretman mulja iz kanalizacijskih voda. Insistiramo na pribavljanju svih potrebnih suglasnosti prije puštanja postrojenja u rad, uključujući i zahtjev za preispitivanje Okolinske dozvole za rad Prečistača otpadnih voda, koju je izdalo Federalno ministarstvo okoliša'', navodi stranka.

Mostarska SDA priopćila je kako je javnim komunalnim poduzećima u Gradu Mostaru neophodno osigurati sve potrebne uvjete i sredstva za obavljanje njihove djelatnosti u skladu s važećim standardima i propisima.

''Gradski odbor SDA Mostar zahtjeva od nadležnih institucija Grada Mostara, kao i resornih ministarstava Hercegovačko neretvanskog kantona da poduzmu sve zakonom propisane mjere u cilju efikasnog funkcioniranja komunalne djelatnosti što jeste jedan od najvažnijih interesa i potreba građana Grada Mostara'', navodi se. 

Konferenciju za medije na ovu temu, u petak 7.lipnja, održali su i predstavnici Socijaldemokratske partije BiH i Naše stranke – BH Bloka. 

Kopirati
Drag cursor here to close