Razgovori

Mostarski izbori spomenuti u Bruxellesu

Predsjedavajući Zvizdić rekao je da je kandidatski status zajednički interes, a da je Bosna i Hercegovina ključ stabilnosti za cjelokupun regiju
Vijesti / Politika | 27. 01. 2020. u 18:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O mostarskim lokalnim izborima u četvrtak je bilo riječ i u Bruxellesu. Ipak, nisu spomenuti za govornicom Europskog parlamenta, nego na sastanku izaslanika Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine s europskim dužnosnicima.

Denis Zvizdić i Dragan Čović tako su održali u Misiji BiH pri Europskoj uniji (EU) sastanak sa stalnim izvjestiteljem Europskog parlamenta za Zapadni Balkan i zastupnikom u Europskom parlamentu Toninom Piculom.

Razgovarali su o trenutnoj političkoj situaciji, europskoj Bosni i Hercegovini, kao i o prioritetima i mogućnostima koje BiH može iskoristiti tokom hrvatskog predsjedavanja Vijećem EU, priopćeno je iz Parlamenta BiH.

Foto: PR / Zvidić, Čović i Picula

Picula je, navode, rekao da je europska perspektiva BiH izvjesna, ali da su reforme koje zemlja treba realizirati obavezujuće. Rekao je da rad na realizaciji europskih projekata i politika proširenja moraju biti realizirani uporedno.

Predsjedavajući Zvizdić rekao je da je kandidatski status zajednički interes, a da je Bosna i Hercegovina ključ stabilnosti za cjelokupun regiju, te naglasio da je, zbog očuvanja mira, dugoročne stabilnosti i ekonomskog prosperiteta BiH, ali i cijele regije, neophodno dobijanje kandidatskog statusa.

Predsjedavajući Čović naglasio je da za Bosnu i Hercegovinu ne postoji alternativa članstvu u EU, ističući značaj reformskih procesa za poticanje razvojnih prilika i socio-ekonomski razvoj na dobrobit žitelja BiH.

Komentirajući pozitivni razvoj uspostave Vijeća ministara BiH, tvrde, istaknuo je i nužnost izmjene Izbornog zakona BiH koji će omogućiti zaštitu jednakopravnosti konstitutivnih naroda i održavanje izbora u Mostaru. Kazao je kako se politička suradnja mora temeljiti na međusobnom uvažavanju predstavnika konstitutivnih naroda i na zajedničkoj aspiraciji pridruživanja EU.

Foto: PR / Sastanak HDZ-a i EPP-a

Picula, Zvizdić i Čović su ovom prilikom izrazili potpunu opredijeljenost za članstvo BiH u EU, stoji u priopćenju iz Parlamentarne skupštine BiH.

O mostarskim izborima bilo je i riječi, između ostalog i na sastanku Predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednika HDZ-a BiH, Dragana Čovića s predsjednikom Europske pučke stranke (EPP) Donaldom Tuskom.

Čović je predvodio je izaslanstvo HDZ-a BiH na sastanku, a sa Tuskom se ragovaralo o temama istim kao i sa zastupnikom Piculom.

Kopirati
Drag cursor here to close