Sarajevo

Izetbegović: HDZ treba prestati ucjenjivati izmjenama izbornog zakona

"Reformu izbornog zakona ne treba vezati uz uspostavu vlade Federacije BiH", kazao je Izetbegović novinarima u Sarajevu nakon sjednice Predsjedništva SDA.
Vijesti / Politika | 24. 01. 2020. u 22:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Dragan Čović i Bakir Izetbegović

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) Bakir Izetbegović kazao je u petak kako neće dopustiti HDZ-u BiH da nameće izmjene izbornog zakona po svojim željama i da time uvjetuje uspostavu nove izvršne vlasti u Federaciji BiH

"Reformu izbornog zakona ne treba vezati uz uspostavu vlade Federacije BiH", kazao je Izetbegović novinarima u Sarajevu nakon sjednice Predsjedništva SDA.

Dodao je kako će izmjene izbornog zakona tražiti vrijeme a vlada Federacije BiH treba biti uspostavljena što prije da bi se nastavilo provoditi reforme.

Preduvjet za to je da HDZ BiH, sukladno međustranačkom dogovoru, predloži svog kandidata za predsjednika Federacije BiH jer ta osoba jedina ima ustavne ovlasti predložiti novog entitetskog premijera odnosno nove ministre.

Izetbegović je kazao kako ponovo poziva HDZ da ispoštuje taj dogovor i deblokira proces kompletiranja vlasti u zemlji na temelju rezultata izbora provedenih još u listopadu 2018. godine.

Najavio je i kako SDA neće dopustiti da Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik postane dio izvršne vlasti na razini Federacije.

Dodik je takav zahtjev iznio prošlog tjedna ustvrdivši kako jedino SNSD koji vlada Republikom Srpskom ima pravo zastupati i bosanske Srbe koji žive na području drugog entiteta.

Zatražio je da se njegovoj stranci stoga osigura pozicija srpskog dopredsjednika Federacije BiH kao i ministarska mjesta koja pripadaju Srbima u vladi tog entiteta, prenosi Hina.

Izetbegović je Dodiku u petak poručio kako od toga nema ništa, ustvrdivši kako je SNSD već izigrao neke od koalicijskih dogovora sa SDA pa od najveće bošnjačke stranke neće dobiti više nikakve ustupke. SDA je, potvrdio je Izetbegović, stoga odlučio blokirati i izbor novog ravnatelja Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) za što je predložen Darko Ćulum, sadašnji ravnatelj uprave policije MUP-a RS i osoba koja slovi za bezuvjetno odanu Dodiku.

Izetbegović je neizravno pojasnio kako novi ravnatelj SIPA-e neće biti imenovan sve dok ne bude sigurno da će Bošnjak kojega po postojećem dogovoru predloži SDA postati ravnateljem Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA).

"To će morati ići 'u paketu'. SIPA i OSA zajedno", kazao je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close