Politička prepucavanja

Mostarski HDZ odgovorio na optužbe: Predložili smo naknade za rodilje

Iz mostarskog HDZ-a BiH su odgovorili na prozivke drugih stranaka kako nisu za naknade za roditelje i demografsku politiku.
Vijesti / Politika | 19. 04. 2021. u 15:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar reagirao je na prozivke oko neusvajanja naknada za rodilje i demografskih mjera u Gradu Mostaru, kroz Proračun koji je nedavno usvojen.

''Iako se radi o najosjetljivijim temama pojedinci ne biraju sredstva kako bi dobili nekoliko likeove na društvenim mrežama, pa šire neistine i dezinformacije bez trunke obzira i odgovornosti prema onima koji nažalost čitaju njihove objave i vjeruju im'', piše u priopćenju ove stranke.

''Unatoč činjenici da postoji uživo prijenos sjednica Gradskog vijeća ima onih koji više vjeruju što netko drugi kaže nego što svojim ušima čuju ili su mogli čuti, a potom si daju za pravo prozivati, vrijeđati i pozivati na nekakve akcije s ciljem postizanja nečega što je u ovom trenutku i na taj način neizvedivo'', navode iz mostarskog HDZ BIH.

''Kako bi objektivnu, ali i subjektivnu javnost točno informirali podsjećamo na sljedeće:

Na 3. sjednici Gradskog vijeća u ime Kluba HDZ BiH Stanko Ćosić u raspravi o nacrtu proračuna traži konkretniju i ozbiljniju demografsku politiku, te predlaže uvođenje naknade za novorođenu djecu.

Na 4. sjednici Gradskog vijeća u ime Kluba HDZ BiH Stanko Ćosić dostavlja prijedlog mjera za jednokratnu naknadu za sve novorođene u Gradu Mostaru, sa statističkim podatcima o broju rođenih (iz prethodnih godina) i financijskom analizom za 2021.

Prijedlog mjera:
Prvo dijete – 300 KM
Drugo dijete – 500 KM
Treće dijete – 1.000 KM
Četvrto dijete – 2.000 KM
Peto dijete – 4.000 KM
Šesto dijete – 6.000 KM
Sedmo i svako sljedeće – 12.000 KM

Ukupno prema prosjeku rođene djece u zadnje 3 godine u proračunu je nužno osigurati 575.400,00 KM za jednokratne naknade za svu novorođenu djecu.

Prijedlog je dostavljen Odjelu za društvene djelatnosti na analizu i suglasnost, kako bi prijedlog bio spreman za uvrštavanja u rebalans proračuna.

Osim ovog prijedloga u proceduru su upućene inicijative za:

 - subvencije za boravak u vrtiću (drugo i svako sljedeće dijete)
 - besplatni udžbenici (u ovoj godini za prve razrede) – VEĆ U PRORAČUNU
 - subvencioniranje prijevoza za srednjoškolce i studente
 - povećanje broja studentskih stipendija
 - podrška pri kupovini prve nekretnine i mnoge druge.

Jednokratna novčana pomoć roditeljima njegovateljima djece s teškim invaliditetom koji zahtijevaju 24h skrb kako je predloženo (od opozicije op.a.) je sve drugo samo nije pomoć. Ovo pitanje je potrebno sustavno riješiti kroz program pomoći koji neće uključivati samo jednokratnu novčanu naknadu nego i trajnu podršku roditeljima djece s teškim invaliditetom.

U parlamentarnoj proceduri je izmjena i dopuna Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštita obitelji s djecom u kojem se tek treba regulirati status roditelja njegovatelja, kao i njihova prava. Za sad nažalost taj status nije reguliran i ne bi bilo moguće isplatiti niti jednu konvertibilnu marku pomoći kada bi i postojala proračunska stavka.

Predloženi amandman je neodgovoran, bezobziran i populistički, predstavlja poigravanje s roditeljima djece s teškim invaliditetom, i zbog toga vas treba biti sramota.

Tražili smo podatke o potencijalnim korisnicima ovog programa i nakon utvrđivanja činjenica tražit ćemo u skladu s nadležnostima jedinica lokalne samouprave, izradu programa podrške za roditelje djece s teškim invaliditetom i uvrštavanje iznosa novčanih sredstava kroz rebalans proračuna na način da to bude prava pomoć a ne jeftini populizam jer iznos od 20.000 KM jednokratno na desetine roditelja ne znači ništa. Sram vas bilo, poručuju iz mostarskog HDZ-a.

Iako već postoji utvrđena stavka u proračunu za podršku mladima za osnivanje start up poduzeća, tražili su povećanje iznosa bez ikakvog prijedloga metodologije i načina dodjele tih sredstava. Inicijalni iznos rezerviran u proračunu će biti uvećan kroz rebalans proračuna nakon prvog ciklusa dodjele sredstava i praćenja učinaka programa.

Pozivamo sve žitelje Grada Mostara da sve svoje prijedloge, primjedbe, pitanja, inicijative, … dostave Klubu vijećnika HDZ BiH putem društvenih mreža Gradskog odbora HDZ BiH Mostar i budite sigurni kako će vaša inicijativa biti razmatrana u tijelima Gradskog vijeća, da ćete dobiti kvalitetan odgovor i rješenje, a ne jeftini populizam političkih stranaka u pokušaju'', priopćeno je iz ove stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close