Skupština građana

Mostarci se uključuju u odluke grada

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić rekao je kako je ovo nešto će doprinijeti razvoju demokracije u Mostaru.
Vijesti / Politika | 09. 07. 2021. u 10:31 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mislim da će svrstati Mostar u skupinu gradova koji predvode proces koji je suvremen i inovativan'', rekla je Bojana Urumova šefica ureda Vijeća Europe u Sarajevu nakon što je s Gradom Mostarom potpisan Memorandum o suradnji između Vijeća Europe i Grada Mostara.

Kako je rečeno, to je proces koji je dizajniran da uključi što više mišljenja građana o pitanjima koja ih se tiču. U središtu je ekološki razvoj grada i to je pitanje svakodnevice.

''Mislim da je ovo izuzetno dobra prilika da se iskoristi da se ovaj proces uspostavi sada i da se građani zaista uključe u demokratski proces i da se njihovom mišljenje uzme u obzir'', rekla je Urumova.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić rekao je kako je ovo nešto će doprinijeti razvoju demokracije u Mostaru.

Foto: Bljesak.info / Urumova i Kordić

''Jednostavnim rječnikom - ovo je prilika da se građani uključe da delegiraju teme kako bi mi dobili informaciju što je to trenutno od interesa građanima Mostara'', rekao je Kordić.

U skupštini će sudjelovati 48 građana kojima će nadležni u gradu odgovarati na pitanja i slušati što je to interes građana i vidjeti što građane najviše muči da se lokalna zajednica uključi u rad grada.

Kordić je rekao kako mu je zadovoljstvo što se ovo događa jer je ideja bila da se politika i vođenje grada što biše približi građanima.

''A ne da su pasivni promatrači i da samo od izbora do izbora imaju priliku utjecati na procese u Mostaru'', rekao je kako će pokušati zajedno s građanima rješavati probleme u gradu.

Skupština se organizira po posebno razvijenoj metodologiji koja osigurava transparentan i uključiv proces i omogućava građanima da o toj temi uče od relevantnih stručnjaka i iz iskustava drugih gradova, te da čuju stavove lokalnih aktera i političkih predstavnika.

Skupština građana je organizirana u okviru projekta „Razvoj demokratskog sudjelovanja u Gradu Mostaru“ koji implementira Kongres lokalnih i regionalnih vlasti u sklopu Akcijskog plana Vijeća Europe za Bosnu i Hercegovinu 2018-2021. Cilj projekta je stvoriti mogućnosti za građane da se uključe u deliberativni proces i povećati njihov doprinos u donošenju odluka na lokalnoj razini. Zauzvrat ovaj proces poticat će dijalog na lokalnoj razini i doprinijeti revitalizaciji demokratskih procesa u Gradu Mostaru.

Sve informacije vezane za Skupštinu građana dostupne su javnosti na web stranici posvećenoj projektu www.mostargradimo.ba

Kopirati
Drag cursor here to close