Deliberativna demokracija

Građani Mostara imat će priliku reći kako žele urediti grad

Mostar predvodnik deliberativne demokracije
Gospodarstvo / Ekologija | 09. 07. 2021. u 08:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, zajedno s Gradom Mostarom, organizira Skupštinu građana 10.7.2021. godine, a u sklopu prvog deliberativnog procesa ove vrste u Bosni i Hercegovini kao i na prostoru jugoistočne Europe. Otvaranje i prezentacije aktera i stručnjaka bit će emitirani na web stranici projekta.

Tijekom četiri uzastopna vikenda, Skupština građana će skupiti reprezentativnu grupu od 48 nasumično odabranih građana koji će vijećati i izraditi preporuke o čistoći grada i održavanju javnog prostora u Mostaru. Ovu temu su predložili i odabrali građanke i građani Mostara nakon konzultacija s civilnim društvom i gradskim vlastima, priopćili su organizatori.

Veći angažman građana

Skupština se organizira po posebno razvijenoj metodologiji koja osigurava transparentan i uključiv proces i omogućava građanima da o toj temi uče od relevantnih stručnjaka i iz iskustava drugih gradova, te da čuju stavove lokalnih aktera i političkih predstavnika.

Skupština pruža priliku da se građani više angažiraju u razvoju politike i donošenju odluka na lokalnoj razini, a lokalnim vlastima u Mostaru da se istinski osvrnu na preporuke građana o pitanjima od interesa, uvodeći pristup deliberativne demokracije. Ovaj oblik sudjelovanja građana koristi se u mnogim zajednicama na lokalnom, regionalnom ili državnom nivou gdje vlasti žele poboljšati kvalitetu lokalne uprave uz doprinos reprezentativnih grupa građana i civilnog društva.

Na otvaranju Skupštine obratit će se Bernd Voehringer, predsjednik Doma lokalnih vlasti u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe; Bojana Urumova, šefica Ureda VE u Sarajevu; Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara; i Radmila Komadina, glavna savjetnica Grada Mostara.

Projekt

Uoči Skupštine građana, u petak 9.7. u 10:00 sati u prostorijama Gradske vijećnice Mostara bit će potpisan Memorandum o suradnji između Vijeća Europe i Grada Mostara.

Skupština građana je organizirana u okviru projekta „Razvoj demokratskog sudjelovanja u Gradu Mostaru“ koji implementira Kongres lokalnih i regionalnih vlasti u sklopu Akcijskog plana Vijeća Europe za Bosnu i Hercegovinu 2018-2021. Cilj projekta je stvoriti mogućnosti za građane da se uključe u deliberativni proces i povećati njihov doprinos u donošenju odluka na lokalnoj razini. Zauzvrat ovaj proces poticat će dijalog na lokalnoj razini i doprinijeti revitalizaciji demokratskih procesa u Gradu Mostaru.

Sve informacije vezane za Skupštinu građana dostupne su javnosti na web stranici posvećenoj projektu www.mostargradimo.ba

Kopirati
Drag cursor here to close