Nečovječno ubostvo

Mostar: Spomen na ubijene hercegovačke franjevce

Izaslanstvo HRS-a, s Vesnom Šunjić, Silviom Bubalom i Slavkom Zovkom, odala počast ubijenim franjevcima u Mostaru. Bacili su ruže i izrazili molitvu u znak sjećanja.
Vijesti / Politika | 14. 02. 2024. u 12:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HRS danas obilježava tužnu obljetnicu nečovječnog ubojstva sedmorice franjevaca iz samostana u Mostaru, koje su komunističke vlasti bacile u Neretvu na današnji dan 1945. godine.

U spomen na njih, izaslanstvo HRS-a predvođeno zastupnicom HRS-a u Skupštini HNŽ-a Vesnom Šunjić, predsjednikom Gradskog odbora HRS-a Mostar Silviom Bubalom i političkim tajnikom HRS-a Slavkom Zovkom, bacanjem ruža i molitvom prisjetili su se ubijenih franjevaca.

"Prije 79 godina, 14. veljače partizani su iz Franjevačkog samostana u Mostaru odveli sedmoricu franjevaca, uključujući i provincijala fra dr. Leona Petrovića, te su ih u naselju Čekrk ubili i bacili u hladnu Neretvu. Takvo surovo ubojstvo sedmorice nevinih franjevaca primjer je režimskog obračunavanja s neistomišljenicima.
 
Da se ta vremena, takav totalitarno-diktatorski sustav više nikad ne bi vratio i ponovio na nama je da ovo društvo usmjeravamo u pluralističko-demokratskom smjeru. Prema društvu gdje su jednake šanse za uspjeh svima i gdje svatko može slobodno izraziti svoje mišljenje i stav. Nažalost, nismo još dosegli takvo društvo, posla još puno imamo, ali odustati nećemo.

Stoga neka ova tragedija iz veljače 1945. bude nama danas opomena i podsjetnik, da je na nama svima da se borimo protiv svake vrste totalitarizma i cenzure, jer dugujemo to našim precima, koji su zbog istih ideala završavali u hladnoj Neretvi", priopćili su Republikanci.
Kopirati
Drag cursor here to close