79 godina od oslobođenja Mostara

Đulić poručio Kordiću: O slobodama neka pita Čovića, on je veći komunist od svih nas

UABNOR Mostar u povodu 79 godina oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu, polaže cvijeće na više spomen ploča u Blagaju i u Mostaru. Medijima su komentirali reakcije javnosti i političara.
Vijesti / Politika | 14. 02. 2024. u 11:35 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kordić je išao u neke pogrešne škole ili je čitao neke pogrešne knjige, neka pita svog šefa stranke, koji je bio mnogo veći komunist od svih nas ovdje'', rekao je Sead Đulić za medije komentirajući izjave gradonačelnika Mostara Marija Kordića o okupljanju antifašista u Mostaru.

UABNOR Mostar u povodu 79 godina oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu, u srijedu polaže cvijeće na više spomen ploča u Blagaju i u Mostaru.

Komentirajući Čovića, Đulić je rekao da je Čović da bi radio u Vazduhoplovnoj vojnoj industriji morao proći sve KOS-ove provjere, da bi bio što je bio.

Kupali bi se u Makarskoj u Italiji

''Nek mu on kaže o tim slobodama i ne slobodama, a ne da priča napamet naučene lekcije. Kordić brka pojmove mi ne pričamo o komunizmu, ne prizivamo Jugoslaviju, nismo jugonostalgičari, mi pričamo o antifašizmu. Po njegovoj priči i Roosevelt i Churchill su bili komunisti. Titovi partizani su bili zajedno s njima i Staljinom dio svjetske antifašističke koalicije i umjesto da smo ponosni na to, to je nešto najsvetije u povijesti što imamo. Ovakve Hrvatske, Slovenije i BiH da dalje ne nabrajam, ne bi bilo da nije bilo te antifašističke borbe i antifašista. Na kraju krajeva išli bi na kupanje u Makarsku u Italiju. Ako već ima, a ima i putovnicu Hrvatske države nek' pročita ustav RH, u preambuli Ustava RH se poziva na antifašističko naslijeđe, znači li da on to negira?'', upitao je Đulić.

Foto: Bljesak.info / Spomenik - fontana na Bulevaru u Mostaru

Komentirajući javne reakcije na obilježavanje godišnjice, Đulić kaže kako Mostar ne bi bio današnji Mostar, da nema frtutme.

Od svega se napravi problem

''I od svega napravimo problem. Od normalnih stvari koje bi svima trebale biti normalne ovdje se napravi problem. Izmisli se i izvuče iz naftalina priča da bi se grad predstavio onakvim kakav u suštini nije. Ovdje je problem ljudi na vrhu politike. Građani ovdje trebaju normalno živjeti i treba ih pustiti da normalno žive'', rekao je dodajući kako nema nikakve frtutme.

''Mi danas na godišnjicu oslobođenja želimo obići sva spomen obilježja koja su ostala ili su u nekakvom stanju da ima traga, položiti cvijeće i sjetiti se tih ljudi. Mi ovakve stvari ne obilježavamo da bi ostali u prošlosti nego da naučimo neke lekcije od tih ljudi. Zajedno su živjeli ratovali ginuli i donijeli slobodu. Nemamo pravo da ih zaboravimo'', rekao je Đulić, potvrdivši da su pravili greške, kao što se prave i danas.

Foto: Bljesak.info / Članovi UABNOR-a Mostar 

Da su pravili greške, pravili su

''Da su pravili greške u svemu tome, pravili su, pravimo ih i mi, živ čovjek pravi greške, ali hajmo i o greškama razgovarati, ali ne ostat zakovani u onome što je negdje netko zapisao, neko ružno pamćenje itd Nama je danas to cilj podsjetit ljude na vrijednosti koje su oni imali kad su krenuli u borbu da otjeraju okupatora iz ove zemlje i otjerali su'', rekao je Đulić.

Dodaje da su danas svi jako tužni.

Foto: Bljesak.info / Članovi UABNOR Mostar 

''Danas je točno 20 mjeseci od terorističkog čina onakvo rušenje partizanskog spomen groblja koji je nacionalni spomenik BiH. To je direktni atak na državu. Policija i tužiteljstvo šute ili kažu istraga je u tijeku. Dobro, mi njima više ne vjerujemo jer šutnja je odobravanje i sudioništvo, a sve dolazi iz političkih vrhova. To je politički odobreno da bi se u gradu držale tenzije kako bi taj polusvijet, koji misli da vlada našim sudbinama, ostao u svojim foteljama u kojima jeste'', rekao je.

"Veoma je teško slaviti slobodu", kaže Đulić, "ako se spomen na donositelje slobode uništava".

Foto: Bljesak.info / Spomenik fontana na Bulevaru
Kopirati
Drag cursor here to close