Rezultati izbora

Mostar: PMP Izgubila za 2 glasa, DF ipak ulazi u vlast

Odluku o potvrđivanju rezultata lokalnih izbora održanih 20. prosinca SIP je donio sa šest glasova, dok je jedan član povjerenstva glasao protiv zbog sumnji u nepravilnosti na izborima.
Vijesti / Politika | 04. 01. 2021. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine u nedjelju je, čak dva tjedna nakon održanih lokalnih izbora Mostara, utvrdilo službene rezultate po kojima je HDZ BiH pobjednik s 13 osvojenih vijećničkih mandata, a slijedi bošnjačka koalicija koju predvodi SDA s 12 vijećnika. Tako da je u ''sudačkoj nadoknadi'' Prvoj mostarskoj partiji (PMP) vijećnički mandat izmaknuo za samo 2 glasa. U Gradsko vijeće, čini se, ipak će ući Haris Nadzraić iz Komšićevog DF-a koji je dio SDA-ove ''Koalicije za Mostar'', javlja Hrvatski Medijski Servis.

Naime, u izbornoj jedinici Stari grad, iz koje se bira pet vijećnika, ''Koalicija za Mostar'' prethodno je izgubila jednog vijećnika koji je išao u korist Prve mostarske partije da pi po najnovijem i konačnom ažuriranju SDA-ova koalicija mandat ''uzela'' jer su PMP-u nedostajala samo dva glasa da ga obrani.

''Koalicija za Mostar'' ima 5.542 glasa (46,18%) i uzima tri mandata u ovoj izbornoj jedinici. Slijedi Bh. blok sa 4.625 glasova (38,54%) i osvaja dva mandata. Trećeplasirana je Prva mostarska partija sa 1,107 glasova (9,22%) i ne osvaja niti jedan mandat. Prema Sainte Laguë metodi koja se u BiH koristi za pretvaranje glasova u mandate za uzimanje mandata u ovoj izbornoj jedinici PMP-u su nedostajala samo dva glasa odnosno bilo im je potrebno osvojiti 1.109 glasova, a da koalicija koju predvodi SDA ostane na 5.542 glasa.

Odluku o potvrđivanju rezultata lokalnih izbora održanih 20. prosinca SIP je donio sa šest glasova, dok je jedan član povjerenstva glasao protiv zbog sumnji u nepravilnosti na izborima.

U novome sazivu Gradskoga vijeća koje broji 35 vijećnika bit će 13 vijećnika iz HDZ-a BiH, 12 ih dolazi iz redova bošnjačke koalicije koju predvodi SDA, a šest vijećnika imat će BH blok koji čine SDP BiH i Naša stranka.

Tri vijećnika u Gradskom vijeću bit će iz redova Hrvatske republikanske stranke, dok je prag prešla i srpska lista Ostajte ovdje s jednim mandatom.

Kako su priopćili iz SIP-a, od sutra kreću rokovi za podnošenje zahtjeva za osporavanje izbornih rezultata te ponovno brojanje glasačkih listića.

Hrvatski Narodni Sabor BiH, koji okuplja najvažnije hrvatske stranke u BiH, podnio je više prijava tužiteljstvu HNŽ u Mostaru te Tužiteljstvu BiH zbog, kako su naveli, fiktivnih prijava više stotina bošnjačkih birača u većinskim hrvatskim gradskim područjima kako bi se utjecalo na rezultat lokalnih izbora.

Kopirati
Drag cursor here to close