Kvalitetna demokracija

Mostar je po nečemu prvi grad u ovom dijelu Europe

Nakon uspješne provedbe prve Skupštine građana, koja je održana tijekom ljeta 2021. godine, Grad Mostar dobit će financijsku potporu za organizaciju i provedbu drugog deliberativnog procesa.
Vijesti / Politika | 28. 02. 2023. u 13:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić i zamjenik šefice Ureda Vijeća Europe u Sarajevu Vahagn Muradyan potpisali su ugovor o dodjeli granta za provođenje drugog deliberativnog procesa s ciljem omogućivanja kvalitetnije lokalne demokracije i transparentnijeg rada lokalnih javnih institucija.

Deliberativna demokracija

Aktivnosti predviđene ovim ugovorom promoviraju deliberativnu demokraciju na lokalnoj razini, te doprinose jačanju kapaciteta grada, njegove otvorenosti, održivosti lokalne demokracije, te doprinose većem sudjelovanju građana u procesu donošenja odluka na lokalnoj razini.

''S Vijećem Europe 2021. godine uradili smo projekt u kojemu je Grad Mostar bio sudionik u razvoju takozvane deliberativne demokracije. Ideja i opredjeljenje ove gradske uprave i vijeća su da lokalnu zajednicu što više uključimo u procese odlučivanja i donošenje raznih odluka u Mostaru. Tad smo imali temu zbrinjavanja otpada u gradu i svi prijedlozi građana, a bili su fantastični, našli su se u dokumentima Gradskog vijeća. Usvojen je akcijski plan kroz koji smo sve te procese vodili i projekt je uspješno implementiran'', kazao je Kordić nakon potpisivanja ugovora.

Kordić je istaknuo kako je Mostar prvi grad u ovom dijelu Europe koji je krenuo u proces deliberativne demokracije.

Financijska potpora

''Bili smo uspješni na prvom koraku, a sada je ideja Vijeća Europe da Grad Mostar ovaj proces nastavi bez njihove pomoći. Teme kojima ćemo se baviti u ovoj godini su gospodarstvo i turizam, te viđenje naših građana u tom smjeru i što bismo mi u Upravi i Vijeću trebali raditi kako bi poboljšali ove dvije vrlo bitne teme za Mostar. Također bih naglasio kako će Grad Mostar biti konzultant Gradu Banja Luci, koji također pokušava kročiti ovim putem deliberativne demokracije'', kazao je Kordić.

Nakon uspješne provedbe prve Skupštine građana, koja je održana tijekom ljeta 2021. godine, Grad Mostar dobit će financijsku potporu za organizaciju i provedbu drugog deliberativnog procesa.

Zamjenik šefice ureda Vijeća Europe u Sarajevu Vahagn Muradyan nada se kako će isti proces biti ponovljen i ovaj put u smislu inkluzivnosti i transparentnosti.

Video: Muradyan: Zahvaljujući Mostaru BiH postaje lider lokalne i deliberativne demokracije

''Nastavak naših aktivnosti u Mostaru zasnovan je na uspjehu prve faze rada koju smo imali s prvim grantom gdje smo mogli vidjeti uspostavu mehanizma Skupštine građana kroz koji smo dobili 32 preporuke koje su zatim i implementirane na osnovu akcijskog plana usvojenog za implementaciju tih preporuka. Nadamo se da će isti proces biti ponovljen i ovaj put u smislu inkluzivnosti i transparentnosti, a teme gospodarstva i turizma jako su važne za Mostar'' kazao je Muradyan.

Vrijedan alat

Dodao je kako Vijeće Europe i Kongres lokalnih i regionalnih vlasti podržavaju lokalne samouprave u promoviranju deliberativne demokracije kao vrijednog alata za sudjelovanje građana u donošenju odluka kroz projekt "Inoviranje demokratskog učešća na lokalnom nivou u Bosni i Hercegovini".

''Bilo kakva implementacija projekta zahtjeva dobro partnerstvo i predanost korisnika i zaista zahvalu šaljem gradonačelniku, predsjedniku Vijeća, svim vijećnicima na njihovom doprinosu jer su učinili da Mostar postane vodeći grad kada je u pitanju deliberativna demokracija u BiH. Zahvaljujući Mostaru BiH se polako ali sigurno uspostavlja kao lider kada je u pitanju lokalna i deliberativna demokracija. Nadamo se da će u budućnosti BiH postati ime koje će se povezivati s demokracijom i ljudskim pravima, a lokalni nivo u tom procesu je ključan'', istaknuo je Muradyan.

Kopirati
Drag cursor here to close