Uborak

Vode cure iz mostarske deponije: Aktivisti pozivaju na uhićenja

Gospodarstvo / Ekologija | 28. 02. 2023. u 10:43 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Podzemne vode su izbacile mulj i iscjedak van deponije, situacija je katastrofalna'', objavila je mostarska ekološka udruga Jer nas se tiče navodeći kako se radi o ekološkoj katastrofi.

  / Foto: UG Jer me se tiče

''Pozivamo policiju, tužiteljstvo, SIPA-u da uhite odgovorne za ovaj ekocid, a to su: Mario Kordić, Salem Marić, Edita Đapo, oba direktora deponije, inspektore koji nisu obustavili ovu katastrofu'', navodi udruga.

Grad optužuje za opstrukcije

Naime, na 30. sjednici Gradskog vijeća mostarski gradonačelnik Mario Kordić istaknuo je kako se cijela Gradska uprava od početka mandata bavi izradom plana sanacije i modernizacije deponije Uborak koji žurno treba biti saniran izgradnjom pročišćivača otpadnih voda, otplinjavanjem deponijskih polja, modernizacijom sortirnice i nabavom modernih strojeva za rad prema svim svjetskim standardima.

''Sve navedeno, nažalost, još se nije ostvarilo zbog opstrukcija i blokada Građanske inicijative 'Jer nas se tiče'. Mogli smo već punu godinu dana vršiti sanaciju i modernizaciju, ali nismo i to je poražavajuće. Imamo petogodišnji plan za deponij Uborak, koji je realan, stručan i sve što smo mogli poduzeti, poduzeli smo te doveli do kraja. Jedini razlog zašto na tom projektu u protekloj godini nemamo nikakve terenske pomake je opstrukcija Građanske inicijative 'Jer nas se tiče'. Deponijem se u ovom trenutku upravlja loše, deponijska polja su potrošena i svako novo odlaganje otpada je improvizacija koja je vrlo rizična i problematična, od čega prijeti ekološka katastrofa'', istaknuo je gradonačelnik Mario Kordić te pozvao građane i članove GI "Jer nas se tiče" na suradnju i razumijevanje za rješavanje ovog važnog problema za sve građane Mostara i lokacije Buđevci, gdje se nalazi deponij Uborak.

Građani došli do deponije, ne ona do njih

Predsjedatelj Gradskog vijeća, Salem Marić, također je optužio ''one što se bune i dižu protiv deponije da su oni sami došli do nje, a ne ona njima''.

Tu su se, istaknuo je, sami naselili.

''Ovo je problem s kojim se teško nosimo, a dajemo sve od sebe da ga riješimo. Poznajući sredinu gdje se ovo nalazi, i politička događanja u Gradu Mostaru, svima nam je poznato što je nastalo iz Inicijative 'Jer nas se tiče', dobrim dijelom su pokazali da su na kraju to'', kazao je Marić iskazujući zabrinjavanje odnosa ''pojedinih organizacija iz međunarodne zajednice koji sve ovo prate i financiraju umjesto da budu podrška Gradu Mostaru u ovom dijelu''.

Podsjećamo, Udruženje građana "Jer nas se tiče" uputilo je prošlog tjedna tužbu Kantonalnom sudu u Sarajevu radi poništenja rješenja Federalnog ministarstva okoliša i turizma kojim se još jednom izdaje okolinska dozvola za deponiju Uborak.

Besmisao

Aktivisti navode kako je krajem 2022. godine Kantonalni sud u Sarajevu, mjesecima nakon upućenih tužbi od strane Udruženja, u dva navrata presudio u njihovu korist i to u slučaju tužbe protiv Plana prilagođavanja deponije i tužbe protiv Okolinske dozvole federalnog ministarstva na čelu s ministricom Editom Đapo 16.01.2023. godine, a potom ekspresno izdao novu okolinsku za deponiju Uborak.

"Upravo se na ovakav način amnestira od odgovornosti Gradsko vijeće Grada Mostara koje je bez obzira na prethodnu tužbu kojom je poništena okolinska dozvola, dok ista nije riješena, poduzimalo radnje na proširenju deponije Uborak, a sve učinjeno do tog trenutka je 'opravdano' novom okolinskom dozvolom", navode iz mostarskog udruženja.

Aktivist UG "Jer nas se tiče" Fuad Hujdur kaže kako zbog toga, ne mogu izraziti razmjere besmisla u kojim se opet nalaze.

Kopirati
Drag cursor here to close