Plin

Dodik postavio uvjet pred Vijeće ministara

Srpske vlasti u BiH inzistiraju na izgradnji novog plinovoda sa Srbijom putem kojeg bi stizale nove količine ruskoga plina.
Vijesti / Politika | 01. 05. 2023. u 20:28 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je u ponedjeljak da ministri iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) neće sudjelovati u radu Vijeća ministara BiH ako se ne odobri povezivanje s novim plinovodom iz Srbije kojim plin pritječe iz Rusije.

"Ne bude li toga (plinovod) na dnevnome redu neće ni funkcionirati Vijeće ministara", rekao je Dodik u ponedjeljak medijima upitan o izgradnji Istočne plinske interkonekcije.

Izgovori

Sjednica Vijeća ministara BiH koje je bila zakazana proteklog četvrtka iznenada je otkazana bez službenog objašnjenja iako su na dnevnome redu bile točke o plinskome povezivanju preko Srbije odnosno Hrvatske.

Nagađalo se kako je otkazivanje sjednice povezano s neslaganjima oko istodobnog odobrenja za izgradnju plinovoda s dvjema susjednim državama.

Dodik je dodao da vlasti u Republici Srpskoj nisu spremne slušati izgovore, te da se povezuje izgradnja dvaju plinovoda.

"Nema što ići u paketu 'Јužna interkonekcija' jer nema veze s 'Istočnom. Niti je isti investitor, niti je isti projekt", dodao je Dodik.

I ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac naveo je da su stvorene pretpostavke da se na sljedećoj sjednici Vijeća ministara BiH glasa za izgradnju gasovoda "Nova istočna interkonekcija".

Fer

"Ne postoji nijedan razlog da na prvoj narednoj sjednici Vijeća ministara ne glasamo o `Novoj istočnoj interkonekciji`! Stvorene su sve pretpostavke za to, čak je i formirana nova federalna Vlada. To je bila molba političkih struktura iz Federacije BiH, što smo uvažili i ispoštovali", naveo je Košarac na Instagramu.

On je naglasio da su Republika Srpska i njeni predstavnici na zajedničkoj razini bili maksimalno korektni i da sa pravom očekuju isti odnos.

"Mi smo za fer politiku i jednak pristup, odnosno podršku strateški važnim razvojnim projektima", poručio je Košarac.

Nove količine ruskog plina

Bosna i Hercegovina trenutačno jedinu opskrbu plinom ima preko Srbije, odnosno Turskog toka. U funkciji nešto više od dvije godine Turski tok sastoji se od dvije linije, od kojih je jedna namijenjena isporuci plina u Tursku, a drugi u južnu i jugoistočnu Europu.

Srpske vlasti u BiH inzistiraju na izgradnji novog plinovoda sa Srbijom putem kojeg bi stizale nove količine ruskoga plina.

Istodobno u Federaciji BiH se dugi niz godina radi na pripremi povezivanja s Republikom Hrvatskom putem južne plinske interkonekcije čime bi se diverzificirala opskrba plinom te koristili potencijali LNG terminala u Omišlju na otoku Krku.

Kopirati
Drag cursor here to close