Provjerite

Mogu i mrtvi: U BiH će glasovati 3.368.666 birača

Jedina evidencija koju SIP BiH samostalno vodi je evidencija podataka na osnovu kojih je izrađen Izvod iz Središnjeg biračkog popisa za birače iz inozemstva…
Vijesti / Politika | 26. 08. 2022. u 15:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupan broj birača u središnjem biračkom popisu, zaključno sa stanjem na dan 18. kolovoza 2022. godine u 24.00 sata, je 3.368.666. Taj broj uključuje i 69.966 birača koji su se prijavili za glasanje izvan BiH (putem pošte ili u DKP-ima).

''Naglašavamo da Izvode iz Središnjeg biračkog popis za birače koji glasaju u Bosni i Hercegovini, Središnje izborno povjerenstvo BiH izrađuje na osnovu podataka iz službenih evidencija drugih nadležnih organa – navodi se u priopćenju.

Evidencije o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine vode nadležna ministarstva unutarnjih poslova, evidenciju o državljanstvu BiH vodi Ministarstvo civilnih poslova BiH, dok evidencije o rođenju i smrti punoljetnih državljana BiH vode nadležni matični uredi.

Agencija za identifikacijske dokumente (IDDEEA) održava i vrši cjelokupnu tehničku obradu svih podataka iz naprijed navedenih evidencija, te ih dostavlja SIP-u BiH radi izrade Izvoda iz biračkog popisa.

''Za točnost i ažurnost podataka potrebnih za izradu Središnjeg biračkog popisa odgovoran je organ nadležan za vođenje službenih evidencija o tim podacima. Jedina evidencija koju SIP BiH samostalno vodi je evidencija podataka na osnovu kojih je izrađen Izvod iz Središnjeg biračkog popisa za birače iz inozemstva i taj Izvod kreira isključivo na osnovu osobnih prijava birača koji moraju dostaviti odgovarajuće dokaze. Sva pitanja u vezi s brojem stanovnika u Bosni i Hercegovini, migracijom, vjerodostojnošću prijavljenog prebivališta, odnosno ažurnosti evidencija o umrlim osobama su pitanja za nadležne organe koji vode i održavaju te evidencije'', rečeno je.

Birački popis je javan i nalazi se na linku i upisom prezimena, imena i JMB-ja je jednostavno moguće izvršiti provjeru.

Kopirati
Drag cursor here to close