Lokalni izbori

Tko su mlade snage na listama Mostara?

Neki su već završili škole, odselili se, oženili, dobili djecu, a pojedinci su se, ove čudne 2020. godine, odlučili ne samo izaći na birališta po prvi put u svom životu, nego biti onaj za koga sve ostale generacije mogu glasati.
Vijesti / Politika | 30. 11. 2020. u 13:00 D.A. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već i ptice na grani znaju da je trebalo proći punih 12 godina da Mostarci napokon dobiju priliku iskusiti uzbuđenje i osjećaj biranja lokalnih dužnosnika. Prije tih 12 godina nisu bili ni svjesni da će generacije rođene iza 1990. godine ovako dugo vremena ostati zakinute za osnovno ljudsko pravo biranja.

U međuvremenu su odrasli, neki su već završili škole, odselili se, oženili, dobili djecu, a pojedinci su se, ove čudne 2020. godine, odlučili ne samo izaći na birališta po prvi put u svom životu, nego biti onaj za koga sve ostale generacije mogu glasati.

Što znamo o kandidatima?

U nadi za promjenom, ali i prilikom za 'dobrim' poslom, prvostupnici, magistri ili oni sa samo SSS uskočili su hrabro u tračnice svojih stranaka te s osmijesima na plakatima i društvenim mrežama poručuju kako je vrijeme za njih.

Mlada lica nije teško prepoznati, no ipak, većina stranaka ''zakomplicirala nam je život'' vidljivo lošom vizualnom prezentacijom svojih kandidata na društvenim mrežama, pa tako pored rijetko kojeg imena možete pronaći osnovne informacije o kandidatu koji bi vas mogao privući da zaokružite upravo njegovo ime. Možda stranke misle da je dovoljno lijepo lice, odijelo ili stav prekriženih ruku. Tko će znati, još im nije kasno da ubace koji opis uz imena svojih kandidata koji ''žele'' promijeniti svijet. A svijet neće promijeniti šuteći, jer ako će šutjeti, mogli smo slobodno još novih 12 godina bez izbora.

Dakle, detaljnim pregledom izbornih listi, može se pronaći oko trideset mladih lica koji su se odlučili kandidirati za Gradsko vijeće, a ovo mi je prvi put uopće da imaju priliku uopće dati svoj glas upravo za to Gradsko vijeće.

Među strankama s mladim licima apsolutni 'pobjednik' je HDZ BiH koji na svojim listama ima čak deset imena koji su mlađi od trideset godina. Uz prvostupnike i magistre, a tu se našao i jedan 24-godišnji student Nikola Mandić. S iste liste, pozornost nam je privuklo i ime Janje Marušić, koja je magistar prava, a u svom životopisu ima dvije godine na mjestu predsjednice Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru. Nju je 2016. na tom mjestu naslijedio Marko Džoić. 

Uz studenta i pravnicu, na istoj listi je, i prvi put će glasati i glavni tajnik Mladeži HDZ BiH, dvadesetšestogodišnji Goran Bošnjak. A za dobar imidž sigurno se može može pobrinuti kandidatkinja s liste Sjever, Nikolina Sesar, koja se uz diplomu prvostupnika politologije bavila šminkanjem. 

Na listi Koalicije za Mostar (SDA, SBB, DF, SBiH, BPS), primijetili smo barem šest kandidata koji će 'napokon' zaokružiti imena na listama za Gradsko vijeće, vjerojatno svoje. Šalu na stranu, na listi se tako pronašao Džani Pajić poznat kao bivši predsjednik Unije studenata Univerziteta ''Džemal Bijedić''. Dvadesetosmogodišnji Emir Tipura već je na direktorskoj poziciji jednog osiguranja, dok su o Dini Memiću mediji pisali kao o najmlađem meteorologu u BiH. Ovaj put na listama nije najmlađi, ali vjerujemo da sebi i svojima 'prognozira' pozitivan ishod na izborima.

Mlade snage Republikanaca prevodi Slavko Zovko, profesor povijesti i zemljopisa.

Blogeri, prosvjednici

Marko Vračević vjerojatno vam je najpoznatije mlado ime s liste BH Bloka (SDP, Naša stranka). Ovaj student pete godine arheologije dobio je pozornost javnosti još prije početka izborne kampanje u Mostaru studentskim prosvjedima koje je organizirao pred zgradom Rektorata. Ipak, napomenuo je kako su angažman u politici i studentski aktivizam apsolutno odvojeni, te da nije riječ o 'kampanji' ispred Rektorata kako su ga izravno prozivali sa Sveučilišta i Studentskog zbora.

Vračević je na listi za Zapad, a uz njega je još barem osam kolega mlađih od trideset godina na ostalim listama.

Između ostalog, zanimljivo ime na koje možete naići na listi za Stari grad je Aida Ovčina ispred Platforme za progres. Naime, Aida je finalistica prve sezone showa "Ja blogerica" koji se prikazivao na Federalnoj televiziji, a voditeljica je bila Hana Hadžiavdagić Tabaković. Blogerica Aida je upravo 2008. punila osamnaest godina, pa se pitamo je li ipak imala priliku zaokružiti neko od imena na listiću.

Ima tu još liječnika, zubara, profesora, ali i brojnih nezaposlenih. Svatko s nekim ciljem, za sebe i ostale. Samo nek' ne zaborave ovo drugo, kad i ako dođu do fotelje.

Kopirati
Drag cursor here to close