Boljitak

Izbori u Mostaru: Velikog iznenađenja iz 2008. sada nema ni na mapi

Danas, stranke koja je napravila veliki skok u Mostaru zadnjeg biranja, nema na izbornim listama.
Vijesti / Politika | 27. 11. 2020. u 11:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iznenađenje na posljednjim izborima u Mostaru bila je Narodna stranka Radom za boljitak koja je u Gradskom vijeću bila druga po jakosti, Nakon SDA, koja je imala 12 vijećnika, Radom za boljitak imala je sedam vijećnika isto kao HDZ BiH.

Te su godine Mostarci u petoj izbornoj jedinici stranci Jerke Ivankovića Lijanovića dali 3.680 glasova, u četvrtoj 4.817, izborna jedinica gradskog područja 3 Lijanovićevoj stranci dala je 285 glasova, prva izborna jedinica 424, druga 1.123 dok je Boljitak u šestoj izbornoj jedinici dobio 2.149 glasova.

Stranka, čiji su utemeljitelji braća Lijanovići vlasnici nekadašnje istoimene mesne industrije s Širokog Brijega, plasirala se na drugo mjesto s osvojenih blizu 19,5 posto glasova za Gradsko vijeće Mostara.

Tada je Jerko Ivanković Lijanović, predsjednik stranke koji danas izdržava sedmogodišnju zatvorsku kaznu, rekao kako su oni najveći pobjednici ovih izbora, jer su imali najveći rast u odnosu na prošle izbore.

''Dobili smo mandate u cijeloj BiH. Velika podrška u Hercegovini je iznenadila i nas, a posebno u Mostaru'', rekao je prije 12 godina Ivanković Lijanović.

Tada je govorio i kako su ''jako zainteresirani da ponude kandidata za gradonačelnika''.

''No, mi ne robujemo od fotelja. Mi smo spremni biti i oporba i časno obaviti svoj posao, jer je u interesu građana da budemo za vratom vlasti kako bi ona što kvalitetnije radila'', izjavio je medijima Lijanović, napominjući da ''neće po svaku cijenu inzistirati na mjestu gradonačelnika Mostara''.

No, kasnije je došlo do preleta vijećnika u neovisne ili pod okrilje drugih stranaka. Tako je Narodna stranka Radom za boljitak već na prvoj sjednici imala preletače u HDZ BiH, a kraj mandata posljednjeg Gradskog vijeća u Mostaru dočekala je samo s dva vijećnika.

Danas, stranke koja je napravila veliki skok u Mostaru zadnjeg biranja, nema na izbornim listama.

Podsjećamo, bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva F BiH, federalni dopremijer, čelnik Federalne uprave Civilne zaštite u Vladi Federacije BiH i predsjednik stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović nalazi se u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) u Zenici na izdržavanju sedmogodišnje zatvorske kazne.

Vrhovni sud FBiH pravomoćno je osudio Lijanovića na sedam godina zatvora po optužnici Tužiteljstva Tuzlanskog kantona za zloupotrebu položaja i ovlasti, a u svezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području ovog kantona i FBiH od 2011. do kraja 2014. godine.

Pravomoćnom presudom od 1. listopada prošle godine, Lijanoviću se oduzima imovinska korist pribavljena kaznenim djelima od 653.000 KM.

Lijanović se žalio na odluku o zatvoru, ali mu je žalba odbijena. Tražio je odgađanje zbog slanja apelacije Ustavnom sudu BiH, ali i Europskom sudu za ljudska prava u Strassbourgu.

Kopirati
Drag cursor here to close