Simulacija Gradskog vijeća

Mladi vijećnici komentiraju stare kolege: Teško je biti optimist

Mladi koji su vodili simulirane sjednice Gradskog vijeća, komentirali su prvu sjednicu Gradskog vijeća.
Vijesti / Politika | 09. 02. 2021. u 13:33 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mladi su ranijih godina oživljavali Vijećnicu Grada Mostara, praveći simulacije rada Gradskog vijeća, usudili bismo se čak reći profesionalnije od izabranih vijećnika koji su prošli tjedan, prvi put nakon osam godina, održali sjednicu Gradskog vijeća.

Sjednica, koja se, uz lošu kvalitetu prijenosa, pratila javno, protekla je uz brojna došaptavanja, pauze, nepoznavanje pravilnika o radu, a sjednica je prekinuta odlaskom vijećnika.

Razgovarali smo s mladima iz Vijeća mladih Grada Mostara koji su ranije bili predsjedavajući i zamjenica predsjedavajućeg simuliranog Gradskog vijeća, o njihovom viđenju Mostarcima i Mostarkama dugoočekivane sjednice Gradskog vijeća.

Foto: Bljesak.info / Ivo Čarapina i Hana Benca

Posljednja simulirana sjednica Gradskog vijeća održana je 2017. godine, tada je Ivo Čarapina bio predsjedavajući simuliranog Gradskog vijeća i koordinator projekta, a Hana Benca bila je zamjenica predsjedavajućeg simuliranog Gradskog vijeća.

Čarapina i Benca su pratili i iz medija se informirali o prvoj sjednici.

Razočarani samo oni s očekivanjima

''Bez obzira na kvalitetu prijenosa, dobra je stvar da smo mogli pratiti prijenos uživo i biti informirani o prvim stavovima i odlukama naših vijećnika'', kaže Čarapina za Bljesak.info.

Na pitanje, jesu li vijećnici ispunili njihova očekivanja, Čarapina i Benca su rekli da očekuju ozbiljnost vijećnika i stabilizaciju situacije.

''Iskreno, mi mladi koji kroz 12 godina nismo imali pravo glasati i birati do sada nismo ni mogli imati očekivanja. U izborima za ovaj saziv smo mogli glasati, dakle imamo i očekivanja. Glavno mi je očekivanje da će svi vijećnici biti dovoljno ozbiljni, odgovorni i konstruktivni bez opstruiranja rada i rušenja kvoruma. Ne mislim samo na točku izbora gradonačelnika, već na sve buduće točke značajne za građane Mostara, koje čekaju već preko desetljeća da budu stavljene na dnevni red'', kaže Čarapina, podsjećajući na izreku da razočaran može biti samo onaj tko ima velika očekivanja.

Benca je rekla da su njena očekivanja ispunjena, jer je ovo bilo očekivano.

''Teško je biti optimista nakon svih zbivanja na dan glasanja, a posebno nakon otkrivenih manipulacija vezanih za prebrojavanje glasova. Bilo je očekivano da će se već na prvoj sjednici desiti sve ono što se desilo u petak. Nadam se stabilnoj situaciji na narednim sjednicama'', kaže Benca.

 Hana Benca

O vođenju sjednice - vidi se da se uči

Mladi vijećnici simuliranog Vijeća kažu da nisu posebno zadovoljni vođenjem sjednice.

''Nisam zadovoljna cjelokupnim rezultatima izbora pa ni vođenjem prve sjednice, ali Mostarci su u prosincu prošle godine na demokratski način izabrali vijećnike i bojim se da je svaki komentar dalje o ovome suvišan'', kazala je Benca.

Čarapina pak kaže da je vođenje bilo korektno, ali se vidi da se svi tu još uče.

''Većina vijećnika je prvi put tu i prvo im je političko iskustvo. Izabrano je rukovodstvo Gradskog vijeća i klubova naroda, što je bio važan korak u radu i funkcionalnosti GV. Trenutni pritisak javnosti i medija je velik, pa oni moraju paziti svaki detalj i vagati svaku riječ - vidjet ćemo kako će biti dalje'', kaže Čarapina.

Zadnja održana simulacija Gradskog vijeća 2017. godine, bila je održana u idealnom trenutku, smatra Čarapina.

''U tom dobu pamtimo česte političke sastanke i pregovore oko Mostara, ali je bilo očito da rezultata (izbora) neće biti. Mi mladi smo odlučili dat naš odgovor na to pitanje, te organizirali natječaj i dali priliku 35 mladih ljudi da sjednu u Vijećnicu na jedan dan i daju odgovore na glavne izazove i probleme'', rekao je Čarapina.

Nacionalizam komplicira

Odbori vijećnika u simuliranom vijeću su bili miješani, nisu se fokusirali na nacije, nego na rješavanje problema, što se i isticalo, a problem nacionalizma samo komplicira stvari, smatraju ovi mladi.

''Naši odbori su još uvijek miješani, u našim idejama i praksi. Sve dok ne postoji opcija građanina cijelog grada imat ćemo problem u Gradskom Vijeću ali i u svim drugim sferama života u gradu. Ne, da će se rješavanjem problema podjela i nacionalizma lakše riješiti problemi mladih nego i svih stanovnika Mostara'', kaže Benca.

Čarapina ističe da je njihova Simulacija imala drugačiji koncept od trenutnog ustroja Gradskog vijeća.

 Ivo Čarapina

''Mi smo se fokusirali na brzo rješenje mnogih problema i imali smo samo rad u odborima četiri grupe vijećnika. Nismo imali klubove naroda ili simulacije političkih stranaka. Mišljenja sam da fokus na to treba biti i kroz Gradsko vijeće, ti odbori imaju veliku snagu i nadležnost, te mogu delegirati dobre prijedloge koje GV može usvojiti, a Gradska uprava izvršavati'', kaže Čarapina.

I simulirana sjednica je imala reakcije

Mladi su na svojoj sjednici iznosili prijedloge i probleme koji se tiču mladih, a Gradska uprava, tada je imala sluha za njihove ideje.

''Pozitivna stvar je što je Gradska uprava nakon pola godine nas primila na Kolegij gradonačelnika gdje smo prezentirali naše ideje i projekte. To je bio veliki uspjeh za nas, jer taj mali projekt je bio zagovaračkog duha. Neki naši projekti su uvršteni u Proračun Grada za sljedeću godinu, a neki nisu mogli proći, naravno, jer ih pravo GV treba odobriti'', kaže Čarapina.

Simulacija Gradskog Vijeća je izrodila mnoge dobre ideje, misli i Benca što je najbitnije, ideje korisne za širu društvenu zajednicu, a ne samo mlade ljude.

Kopirati
Drag cursor here to close