Borba

Bisera dala instrukcije veleposlanicima kako postupati s non-paperima

''Računamo na dodatnu podršku i pomoć partnerskih država i međunarodnih organizacija koje dijele iste vrijednosti i principe.''
Vijesti / Politika | 20. 04. 2021. u 17:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u svijetu poslala instrukcije kako postupati s "non paperima", koji su posljednih tjedana glavna politička tema u regiji.

Smjernice

Ministrica u instrukciji na početku naglašava da slijedom informacija koje su objavljenje u medijima u vezi s postojanjem tzv. ''non paper'' dokumenta pod naslovom ''Western Balkans – a way forwar'', a koji sadrži prijedloge za prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu, potrebno je postupiti kako slijedi:

''Bosna i Hercegovina je nezavisna, međunarodno priznata i samostalna država, članica Ujedinjenih naroda, Vijeća Europe, OSCE-a i drugih međunarodnih organizacija, država koja je podnijela zahtjev za članstvo u Europskoj uniji, kao i država partner Sjevernoatlantskog saveza (NATO). Promoviranje ideja o promjeni granica Bosne i Hercegovine suprotno je demokratskim principima, ljudskim pravima, relevantnim odlukama i stavovima institucija Evropske unije. Dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine predstavlja najgrublje kršenje ne samo Ustava BiH već i njenog međunarodnopravnog statusa i pozicije'', piše ona.

Ona kaže da je, prvenstveno imajući u vidu pozivanje na podjelu Bosne i Hercegovine u predmetnom ''non paperu'', neophodno da u svim kontaktima s nositeljima vlasti država, kao i s najvišim službenicima institucija u kojima su akreditirani, a u skladu s vanjskopolitičkim ciljevima BiH, koje je jasno definiralo Predsjedništvo BiH kroz okvir i smjernice za djelovanje relevantnih institucija BiH u ovom domenu, aktivno nastave raditi na zaštiti i promociji temeljnih ustavnih načela, uvažavanju i poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

''U skladu s navedenim, kao imenovane osobe, te državni službenici, dužni ste postupati u skladu s važećim strateškim dokumentima u oblasti vanjskopolitičkog djelovanja. Potrebno je da što rezolutnije iznosite precizne, točne i vjerodostojne informacije o Bosni i Hercegovini, njenim legitimnim institucijama i procesima'', kaže ona.

Nastavlja kako je od države koja je uništena ratnim razaranjem Bosna i Hercegovina tijekom više od 25 godina obnove provela niz vitalnih reformi koje su nepovratno odredile njen europski put i koje su u različitim oblastima djelovanja sistemski osigurale sve neophodne uslove za stabilnu, održivu i funkcionalnu državu.

''Od primatelja međunarodne pomoći i zemlje u kojoj su aktivno djelovale različite mirovne misije, Bosna i Hercegovina se transformirala u aktivnog člana međunarodne zajednice, čiji vojnici i policajci u misijama širom svijeta doprinose osiguranju mira i sigurnosti'', naglasila je.

Kaže i kako unatoč brojnim strukturalnim izazovima, a naročito u doba globalne pandemije, ekonomija u Bosni i Hercegovini ostvaruje određene pozitivne pomake i kontinuirano raste, što je prepoznao i Međunarodni monetarni fond u svojim analizama.

''Procjenjuje se da će ekonomija u BiH tijekom ove godine rasti za 3,5 posto. BiH ostaje otvorena za strane investicije i nastavlja raditi na održavanju poticajnog okruženja za ekonomski razvoj i strane investicije. Samim tim, svaka ideja kojom se dovodi u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet BiH može ozbiljno destabilizirati prilike unutar zemlje, ali i na međunarodnom planu, što ugrožava postignuti napredak'', piše Turković.

Podrška

Dodaje kako institucije Bosne i Hercegovine kontinuirano rade na provođenju svojih međunarodnih obaveza, među kojim je i obaveza implementacije presude Europskog suda za ljudska prava, relevantnih presuda Krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde, zbog čega su pokrenuti razgovori o ograničenim izmjenama Ustava s ciljem prilagođavanja najvišim demokratskim načelima i standardima.

''Računamo na dodatnu podršku i pomoć partnerskih država i međunarodnih organizacija koje dijele iste vrijednosti i principe, kako bi se učvrstili i dalje nadogradivali postavljeni temelji, a sve u cilju ostvarivanja zacrtanih reformskih procesa, stabilizacije i napretka BiH'',navela je

Turković kaže kako je, imajući u vidu sve navedeno, potrebno da vlasti države i službenike institucija u kojim su akreditirani upoznaju o tome da svaka zlonamjerna ideja koja ciljano negira kontinuitet Bosne i Hercegovine u njenim međunarodno priznatim granicama ugrožava ogromni napredak postignut u posljednja dva desetljeća, uz snažnu međunarodnu pomoć Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenih naroda, Europske unije i brojnih drugih međunarodnih organizacija.

''Ovakvo djelovanje ujedno ne doprinosi ni regionalnoj suradnji i stabilnosti, ne potpomaže proces pomirenja i atmosferu međudržavnog uvažavanja, gdje su ostvareni krupni pomaci, a naročito je štetno po interese građana BiH u zemlji i svijetu'', zaključuje ministrica Turković, javlja Hayat.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close