Opa!

Ministrica iz SDA štima djeveru posao težak 50 milijuna KM?

Protiv Glamoč i još nekoliko osoba ovih dana podnesena je i krivična prijava Tužiteljstvu Kantona Sarajevo.
Vijesti / Politika | 17. 09. 2020. u 16:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Radio Sarajevo / Nihada Glamoč

Firma u vlasništvu Armina Glamoča, djevera ministrice komunalnog gospodarstva i infrastrukture Kantona Sarajevo Nihade Glamoč (SDA), dobila je u studenom 2018. godine posao nabavke rasvjetnih tijela za kompaniju u državnom vlasništvu ''Sarajevogas'', gdje je u to vrijeme upravo Glamoč bila direktorica. Posao težak 34.983 KM firma ''Luminos'' dobila je jer se jedina prijavila na tender, saznaje ''Dnevni avaz'', a na osnovu uvida u dokumentaciju koja je objavljena na internet-stranici Vlade Kantona Sarajevo.

Ali to je, čini se, samo uvod u mnogo dublju priču o višegodišnjem poslu teškom više od 50 milijuna KM. Protiv Glamoč i još nekoliko osoba ovih dana podnesena je i krivična prijava Tužiteljstvu Kantona Sarajevo.

Privatni biznis

Sudeći prema dokumentaciji koja je javno dostupna, osnovne činjenice u pogledu tendera su jasne - Glamoč je potpisnik ugovora s firmom u vlasništvu njenog bliskog srodnika. No, prijavitelji ističu u prijavi upućenoj glavnoj tužiteljici KS Sabini Sarajliji da je to samo uvod u namještanje posla vrijednog čak više od 50 milijuna maraka, koliko će, kako se procjenjuje, koštati višegodišnji projekt zamjene rasvjetnih tijela za javnu rasvjetu u Kantonu Sarajevo.

Glamoč je za ''Dnevni avaz'' rekla da nije upoznata s prijavom, ali je potvrdila da joj je vlasnik kompanije koja je dobila tender srodnik.

''Sve to što je navedeno ne da su neistine, to su notorne laži. To je ono što vam ja mogu odgovoriti, a naravno da svako može da piše šta god želi. Naravno, ako ima i dokaze i po tom sistemu bilo šta, samo neka izvoli i neka radi. Moj djever ima firmu ne znam ni ja otkad, u privatnom je sektoru otkad ga ja znam. I prije je vodio privatni biznis, samo što nije bio moj djever. Drugo, nikakav tender nisam nabacila da bi moj djever prišao meni. Ne znam ko može takvu glupost da izmisli'', kazala je Glamoč.

Red ugovora

No, u krivičnoj prijavi se navodi da je još jedan ugovor, i to onaj potpisani prije samo nekoliko dana, 11. rujna ove godine, povezan te da dokazuje da Glamoč direktno pogoduje grupi firmi.

''Način kako Glamoč pogoduje firmi i zbog čega se može prijaviti samo jedna firma na tender je sljedeći - ''Sarajevogas'' d.o.o. u startu sklopi ugovor s jednom firmom koja koristi softver za nabavku i implementaciju geoinformacionog sustava (GIS) kojem se, osim softverskog održavanja plinske infrastrukture, dodaje modul za zamjene i održavanje rasvjetnih tijela. U GIS softver modelu za održavanje LED rasvjete se bukvalno tehnički ''nacrta'' firma za postavljanje i održavanje LED rasvjete - piše u prijavi.

Nadalje, tvrdi se da Glamoč ovih dana potpisuje ugovor za nabavku GIS sistema javne rasvjete KS vrijedan 237.510 KM.

''Nakon toga će se u GIS softveru nacrtati ponovo obiteljska firma ''Luminos'' d.o.o., koja bi po planu isporučila novu LED rasvjetu. Samo sada, umjesto u ''Sarajevogasu'', direktno Kantonu Sarajevo preko Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture, i to po planiranim vrijednostima za naredne dvije godine više od 50 milijuna KM'', navodi se u prijavi.

Glamoč u izjavi za ''Avaz'' tvrdi da nije tačno da je pogodovala firmi svog djevera.

''Nikakve dodirne tačke taj potpisani tender (od 11. rujna 2020., op. a.) nema s odlukom otprije nekoliko godina. Pa dobro, jeste mi djever, ali kakve veze ima ta firma s projektom u Ministarstvu? I kakve netko ima halucinacije da bih ja mogla nešto da raspišem, bilo šta što bi moglo dovesti do mog djevera'', kaže kantonalna ministrica.

Kopirati
Drag cursor here to close