Burno

Ministarstvo odlučilo o Gavrankapetanoviću, a Konaković najavio prijavu protiv Rimca i ostalih

Nakon što Federalno ministarstvo nije dalo suglasnost na imenovanje generalnog direktora KCUS-a, ministar Konaković je najavio prijave protiv Rimca i ostalih.
Vijesti / Politika | 21. 02. 2024. u 16:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo zdravstva obavijestilo je u srijedu Upravno vijeće Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu da ne daje suglasnost na imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a.

Naime, dana 29. prosinca 2023. godine ovo ministarstvo je zaprimilo zahtjev Upravnog vijeća KCUS-a za davanje suglasnosti na Odluku o izboru prof. dr. Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a, sukladno članku 66. Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Više prigovora

U međuvremenu, Ministarstvo je, kako tvrde u priopćenju, zaprimilo više prigovora kojima se osporava procedura izbora, te je bilo u obvezi ispitati je li konkretno imenovanje zasnovano na Zakonu i propisima donesenim na temelju Zakona.

"U cilju zakonitog i transparentnog postupanja u postupku izdavanja suglasnosti, Ministarstvo je zatražilo od Upravnog vijeća KCUS-a da dostavi kompletnu dokumentaciju, vezano za natječaj, prijave i dokumentaciju kandidata, zapisnike i ostalo, te zatražilo mišljenje drugih institucija, obzirom da je prvobitno dostavljena samo Odluka Upravnog vijeća o imenovanju Generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu", kazali su.

Uvidom u dostavljeni spis utvrđene su, kako tvrde, nepravilnosti po više osnova u dostavljenoj dokumentaciji prof. dr. Gavrankapetanovića, te da Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i propisima donesenim na temelju ovog zakona, utvrđeni uvjeti za generalnog direktora nisu u cijelosti ispunjeni, zbog čega se nije mogla dati suglasnost na traženo imenovanje sukladno ovlastima iz članka 66. Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Rad centra nije ugrožen

"Napominjemo da je navedeno detaljno obrazloženo u aktu Federalnog ministarstva zdravstva o nedavanju suglasnosti, koji je upućen Upravnom vijeću KCUS-a i Vladi Federacije BiH".

Ministar Rimac, kako stoji u priopćenju, iznimno poštuje kredibilitet prof. dr. Gavrankapetanovića radi čega ističu da je odluka ministra Rimca isključivo pravne prirode, a nikako motivirana političkim ili bilo kojim drugim pritiscima i razlozima.

"Nadalje napominjemo da niti jednim propisom nije definiran rok za davanje suglasnosti za izbor generalnog direktora, a kako se špekuliralo u javnosti. S tim u svezi, treba uzeti u obzir i da je dokumentacija tražena od Upravnog vijeća KCUS-a kompletirana tek 9.2.2024. godine. Posebno naglašavamo da rad i funkcioniranje Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu niti u jednom trenutku nisu ugroženi, s obzirom na to da još traje mandat privremenog Upravnog vijeća i v.d. direktora. Daljnja procedura, nakon nedavanja suglasnosti na imenovanje generalnog direktora, u nadležnosti je Upravnog vijeća KCUS-a, sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti", zaključili su u priopćenju.

Konaković: Osobno ću potpisati prijavu

Na sve ovo oštro je reagirao ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković koji je kazao kako će podnijeti kaznenu prijavu protiv svih aktera.

"Ministar Rimac je negirao presude sudova u našoj zemlji u istom predmetu kroz koji je prošao prof.dr. Gavrankapetanović u Općoj bolnici. Grubo je, svjesno, zanemario stav resornog županijskog ministarstva koje je poslalo tumačenje da je diploma fakulteta važnija od certifikata", poručio je Elmedin Konaković.

"Pogodovao je interesnim grupama koje se protive dolasku Gavrankapetanovića na KCUS. Podsjećam da je pobjegao i kod smjene Sebije Izetbegović sa mjesta direktorice KCUS, njegov posao morao je završiti premijer u skladu sa svojim nadležnostima", dodao je Konaković u postu na Facebooku.

Poručio je da je tada bilo jasno da "Rimac nije došao da uvede red".

"Tad je već bilo jasno da Rimac nije došao da uvede red, a da li je imao lični interes moraju utvrditi nadležni organi. Bodnaruk, Čerkez i još neki uposlenici su imali svoje prste u ovoj, slobodno je možemo nazvati, aferi. Već dugo vedre i oblače u ministarstvu, bez obzira tko je vlast", dodao je i zaključio:

"Osobno ću potpisati kaznenu prijavu odmah po povratku u BiH protiv svih aktera na čelu sa ministrom Rimcem".

Kopirati
Drag cursor here to close