Prijevremena mirovina

Sebija Izetbegović dala otkaz na KCUS-u

Sebija Izetbegović smijenjena direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu zahtjev za otkaz podnijela zbog odlaska u prijevremenu mirovinu.
Vijesti / Flash | 12. 02. 2024. u 12:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sebija Izetbegović, smijenjena direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, podnijela je zahtjev za otkaz ugovora o radu.

Kako saznaje N1, Sebija je zahtjev za otkaz podnijela zbog odlaska u prijevremenu mirovinu.

Podsjetimo, Izetbegović je smijenjena 27. sudenog sa mjesta generalne direktorice KCUS-a prije isteka roka na koji je imenovan, zbog razloga propisanog posebnim propisom odnosno zbog gubitka statusa nastavnika medicinskog fakulteta u rangu redovnog ili izvanrednog profesora, odnosno docenta.

Mandat i optužbe za mobing

Ona je ovom ustanovom rukovodila od siječnja 2016. godine. Smjenu Izetbegović je 30. listopada pokrenuo Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Kao razlog za smjenu, navedeno je da Izetbegović ne ispunjava više uvjete za obavljanje te pozicije, nakon što su joj oduzete akademske titule, kao i profesura na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, navedeno je u priopćenju za javnost Upravnog odbora KCUS-a krajem listopada.

Mandat Sebije Izetbegović, supruge predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, su obilježili odlasci desetina ljekara, optužbe za mobing, te poništavanje njenih postdiplomskih i doktorskih akademskih zvanja.

Najprije joj je Univerzitet u Sarajevu poništio zvanje magistrice, a potom i zvanje redovne profesorice na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Nakon toga je Senat Univerziteta u Sarajevu 13. travnja poništio i njen doktorat, ocijenivši da je Izetbegović svoja postdiplomska zvanja stekla nezakonito.

Smjena Upravnog odbora

Prethodni saziv Upravnog odbora KCUS-a, koji je imenovala vlada bivšeg premijera Fadila Novalića, stranačkog kolege obitelji Izetbegović, nije smjenio Izetbegović ni pet mjeseci nakon oduzimanja akademskih titula, ranije je objavio RSE.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je na sjednici 28. rujna smjenila Upravni odbor KCUS-a, i imenovala novi Upravni odbor, te mu naložila da smijeni dugogodišnju direktoricu Izetbegović.

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo je godinama provjeravalo zakonitost sticanja akademskih zvanja Sebije Izetbegović, te 18. srpnja 2023. godine saopštilo da neće biti provedena istraga o vjerodostojnosti indeksa direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, jer "nema elemenata krivičnog djela''.

Istovremeno je Senat Univerziteta u Sarajevu osnovao komisiju i proveo internu proceduru provjere legalnosti stečenog magistarskog zvanja Sebije Izetbegović.

Zakonom je predviđeno da je visokoškolska ustanova, u ovom slučaju Univerzitet u Sarajevu, obavezna poništiti diplomu ako se utvrdi da je stečena nezakonito, što je komisija u ovom slučaju i utvrdila.

Obitelj umirovljenika

''Vrlo skromno živim. Nisam već tri godine zaredom išao na godišnji odmor, nemam automobil, ja sam jedan skroman čovjek. Imam nešto ušteđevine, rekao je skoro prije godinu dana, 22. veljače 2023., Bakir Izetbegović objavivši kako je otišao u mirovinu. 

Kopirati
Drag cursor here to close